Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'El Chapo'

Kralj droge novi 'vlasnik' Juareza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvogodišnje borbe i ubijenih više od 5,000 ljudi, Sinaloa kartel preuzeo je kontrolu nad gradom Juarez.

Kralj kartela droge Joaquin 'El Chapo' Guzman pod svojom kontrolom drži rute krijumčarenja ljudima, koje idu preko tog grada. Američke obavještajne službe javljaju da je to dokaz kako Sinaloa kartel pobjeđuje u meksičkom ratu oko droge. Guzmanov kartel je s tog područja izgurao protivničku bandu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Reinaldo Fuentes Okrutna smrt Narkobos pokrao kartel, uslijedila je stravična kazna: Vezali mu ruke i sidro oko struka te ga bacili u more

Andrea Simmons, glasnogovornica FBI-a u El Pasu, potvrdila je da većina droge, koja dolazi iz Juareza, sada pripada Guzmanu. 'Ako kontrolirate grad Juarez, onda kontrolirate i drogu. Čini se da je to sad u Chapovim rukama', rekao je američki federalni agent, koji u tom području radi pod tajnom krinkom. Granica između susjednih gradova odnosno meksičkog Ciudad Juareza i teksaškog El Pasa primarna je točka za krijumčarenje droge u SAD, javlja AP.

Sinaloa kartel je najveći u svijetu, a njegov vođa Guzman prošle se godine našao na Forbesovoj listi najbogatijih milijardera svijeta. Od 2008. godine pokušavaju oteti vlast u gradu Juarezu i to od Juarez kartela, kojeg vodi Vincento Carrillo Fuentes. Borba dvaju kartela potaknula je meksičkog predsjednika Felipea Calderona na slanje tisuća vojnika u taj grad. U borbama je ubijeno preko 5,000 ljudi čime je Juarez postao jedan od najsmrtonosnijih gradova svijeta.

'Guzmanova pobjeda neće odmah dovesti do prekida oružanog sukoba na ulicama Juareza. Te se bande bore za svaku 'mrvicu'', rekao je gradonačelnik Juareza Jose Reyes Ferriz. A američki federalni agent upozorava da se Carrillo Fuentes neće u potpunosti predati sve dok je živ ili slobodan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene