Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Momčilo Krajišnik, ratni predsjednik Skupštine RS, kojeg je haški sud osudio na 20 godina zatvora, stekao je pravo tražiti prijevremeno puštanje na slobodu.


Krajišnikov tim za obranu priopćio je da je njihov klijent stekao pravo prema engleskom zakonodavstvu, obratiti se nadležnima u Haagu i tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. 'Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba predočiti mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnijenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Budući da se Krajišnik želi vrati na Pale, odlučio je obratiti se svim nivoima vlasti u BiH', stoji u priopćenju njegova tima.

>> Momčilo Krajišnik kaznu izdržava u 'Palači čudovišta'

Vezani članci Mentalno zdravlje i koronavirus - 6 Kako se građani nose s krizom? "Kad kažem da neću nositi masku, kad sam agresivan i bezobrazan, to nije znak hrabrosti" Slika nije dostupna Momčilo Krajišnik na Palama, čuva ga policija RS

Tim naglašava da će se Krajišnik obratiti predsjedniku RS, predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS, Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i parlamentu BiH, te svim strankama koje čini parlament BiH, kao i Općini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko vijeće BiH Mirko Pejanović i Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Podsjetimo, Krajišnik je osuđen na haaškom sudu  za zločine protiv čovječnosti i nalazi se na izdržavanju kazne u britanskom zatvoru u Wakefieldu kojeg popularno zovu Palača čudovišta.