Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa i u svemiru

'Oni bez nas ne mogu, mi bez njih možemo': Je li ovo kraj jedne ere i početak nove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička previranja između Rusije i Zapada imaju svoju težinu, no da nastupa novo doba globalne podjele između Zapada i Rusije, možda najzornije dočarava najnovija vijest iz Rusije - Rusi su odlučili ići 'solo' u orbitu oko Zemlje. 2017. planiraju opet imati svoju svemirsku postaju.

Svi nadograđujući dijelovi, moduli i materijal namijenjen originalno međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), Rusija će prenamjeniti prema vlastitoj svemirskoj postaji, koju planira lansirati 2017. godine, piše ruski dnevni list Kommersant, a prenosi International Business Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOJAVA IZ PRVE RUKE POPODNE POGLEDAJTE U NEBO Iznad Hrvatske preletjet će čudo moderne tehnologije Slika nije dostupna Godina dana u svemiru Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u

Ta najnovija vijest dolazi nakon izjave ruskog zamjenika premijera Dmitrija Rogozina, koji je ranije ove godine najavio kako Rusija od 2020. godine više neće koristiti ISS. Informacija na koju se ruski mediji pozivaju dolazi od izvora bliskog Institutu za središnja istraživanja izgradnje strojeva, kojeg administrativno vodi ruska svemirska agencija Roskosmos.

'Nova svemirska postaja bit će locirana na geometrijski dobroj lokaciji s mogućnošću povećanog vidnog polja Zemljine površine. I do 90 posto teritorija Rusije i arktičkog dijela bit će vidljivo iz te stanice, dok vidno polje ISS-a pokriva tek pet posto iste regije', rekao je neimenovani izvor za Kommersant.

Rusi upozoravaju: Golemi asteroid kreće se prema Zemlji!

Jedna od glavnih zadaća te svemirske postaje bit će testiranje svemirskih letjelica koje bi trebale ići na Mjesec. Svemirski brod bi se prvo dostavio na svemirsku postaju, a otud bi trebao krenuti put Mjeseca.

Cijena tog ambicioznog projekta nije poznata, a još manje fiksna, ali je navedeni izvor istaknuo da bi projekt koristio module i nadogradnju originalno namijenjenu za ISS, što bi te troškove trebalo znatno smanjiti.

Rusija se na taj potez odlučila zbog ekonomskih sankcija SAD-a i Zapada usmjerenih protiv te zemlje. Još u svibnju Rogozin je najavio da će Rusija zabraniti korištenje ruskih modula na ISS-u te ruskih raketnih motora za lansiranje američkih vojnih satelita, kao odgovor na sankcije.

'Ruski dio može funkcionirati neovisno o američkom. Američki ne može učiniti isto. Nakon 2020. želimo preusmjeriti sredstva prema više obećavajućim svemirskim projektima', istaknuo je tad Rogozin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene