Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvomjesečna istraživanja pokazala su da se u tom području uopće nisu pokapale žrtve Španjolskoga građanskog rata.


Forenzičari koji su iskapali navodnu masovnu grobnicu u Alfacaru pokraj Granade suprotno očekivanjima u njoj nisu uspjeli pronaći kosti najpoznatijeg španjolskog pjesnika Frederica Garcie Lorce, objavila je u petak regionalna ministrica pravosuđa Begona Alvarez.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagreb: Policija ekshumira kosti iz pronađene grobnice Slika nije dostupna VIDEO: Piramide ipak nisu gradili robovi?

Autora 'Ciganskog romancera' ubili su pristaše generala Francisca Franca na početku rata, u pjesnikovoj 38. godini. Mnogi se se povjesničari usuglasili da je Lorca pogubljen u Alfacaru, zajedno s još nekoliko ljudi, a vlasti su na mjestu navodne grobnice posadile park kako bi ju sačuvale od uništenja.

Lorca strijeljan zbog ljevičarskih uvjerenja ili homoseksualnosti?

Pretpostavlja se da je Lorca strijeljan zbog svojih ljevičarskih uvjerenja, ali moguće zato i što je bio homoseksualac, zajedno s učiteljem Dioscorom Galindom i dvojicom pomagača u borbama s bikovima Franciscom Galadijem i Joaquinom Artcollasom. Očekivalo se također da su u Lorcinoj grobnici još najmanje dva tijela.

Početak iskapanja u Alfacaru slijedio je nakon šestogodišnje pravne i administrativne nadležnosti nad Lorcinim slučajem. Naposljetku je andaluzijska regionalna vlada odobrila iskapanje na zahtjev obitelji žrtava koje leže s Lorcom.

Lorcina obitelj protivi se novom pokopu

Lorcina se obitelj tome protivila jer smatra da bi ga novi pokop izdvojio iz anonimnih žrtava Španjolskoga građanskog rata, čiji je simbol postao, i ničim ne bi zaliječio duboke rane iz španjolske povijesti. Povjesničari, pak, tvrde da bez ekshumacije nikada neće biti poznate okolnosti njegove smrti.

Ostaci najmanje 100 tisuća Španjolaca, žrtava brutalnoga građanskog rata, i dalje leže u neoznačenim masovnim grobnicama diljem zemlje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju