Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koštunica za vojnu neutralnost Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) srbijanskog premijera Vojislava Koštunice jednoglasno je usvojio Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije.

U tekstu deklaracije navodi se da vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze predstavlja najbolji i najpouzdaniji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost kao temelj svog slobodnog i sveukupnog napretka i da osigura dostojanstven život svojih građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napali vojnu bazu Tajland: Ubijeno najmanje 16 pobunjenika Slika nije dostupna Šest ozlijeđenih Američki lovac F-18 srušio se na stambenu četvrt

"Vojna neutralnost je najsigurniji jamac mira, a politika vojne
neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa vlastitim interesima i predstavlja izraz iskrenog opredjeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svijetu, agresije i rata", navedeno je u dokumentu, te se dodaje da vojna neutralnost nije uperena protiv drugih zemalja, nego da ona najbolje svjedoči o spremnosti Srbije na ravnopravnu suradnju sa zemljama koje poštuju univerzalna načela međunarodnog prava sadržana u Povelji Ujedinjenih naroda.

Odustajanje od principa vojne neutralnosti i pristupanje NATO savezu, navodi se, obvezalo bi Srbiju na sudjelovanje u ratovima koji nisu u njezinom interesu, ograničilo njezinu neovisnost i slobodu političkog odlučivanja, ugrozilo bi živote njezinih građana i opteretilo unutarnji preobražaj i napredak zemlje.

"Nitko ne može, niti ima pravo donijeti odluku o pristupanju
Srbijebilo kojem vojnom savezu bez suglasnosti građana, koji o tome odluku mogu donijeti isključivo na referendumu", navedeno je u dokumentu DSS-a.

Koštunica je još u rujnu izjavio kako se protivi da njegova zemlja pristupi NATO Savezu. Između ostaloga, tada je rekao kako bi pristupanje NATO-u imalo i neprihvatljivu "moralnu dimenziju" jer je taj vojni savez bombardirao Srbiju, okupirao Kosovo, te namjerava priznati neovisnost tog "organskog dijela srpskog teritorija".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene