Vatikan (Foto: TIZIANA FABI / AFP)
Vatikan (Foto: TIZIANA FABI / AFP) Foto: TIZIANA FABI / AFP

Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskom veleposlanstvu u Italiji i policija istražuje taj slučaj, priopćio je Vatikan.


Talijanski mediji su izvijestili da forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983. Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tijekom obnove veleposlanstva Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu.

Vezani članci Grobnica Benedikta 16. Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI. Crkva San Paolo alla Regola - 1 U Arhivima pape Pija XII. pronađena 70 godina prešućivana tajna - naslovna rimska crkva kardinala Stepinca

Istragu vodi glavni tužitelj Giuseppe Pignatone. Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti. Ona je oteta 22. lipnja 1983. nakon što je napustila obiteljski dom u Vatikanu i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Imala je 15 godina. Njezin otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Njezin nestanak prvotno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da ishode oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je nastrijelio papu Ivana Pavla II 1981. i u to vrijeme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u talijanskom zatvoru.

Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina.

Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u lijesu su bile samo kosti De Pedisa, ubijena 1990. u mafijaškom obračunu. U vatikanskom priopćenju ne spominje se Orlandi. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju