Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij star 35 godina

Pronađene kosti u vatikanskom veleposlanstvu: Je li to nestala djevojčica?

Vatikan (Foto: TIZIANA FABI / AFP)
Vatikan (Foto: TIZIANA FABI / AFP) Foto: TIZIANA FABI / AFP
Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskom veleposlanstvu u Italiji i policija istražuje taj slučaj, priopćio je Vatikan.

Talijanski mediji su izvijestili da forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983. Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tijekom obnove veleposlanstva Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

Istragu vodi glavni tužitelj Giuseppe Pignatone. Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti. Ona je oteta 22. lipnja 1983. nakon što je napustila obiteljski dom u Vatikanu i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Imala je 15 godina. Njezin otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Njezin nestanak prvotno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da ishode oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je nastrijelio papu Ivana Pavla II 1981. i u to vrijeme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u talijanskom zatvoru.

Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina.

Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u lijesu su bile samo kosti De Pedisa, ubijena 1990. u mafijaškom obračunu. U vatikanskom priopćenju ne spominje se Orlandi. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene