Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi im odlaze u rat

Kosovo usvojilo zakon o sprječavanju odlazaka u džihad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Kosova je u četvrtak usvojio zakon koji predviđa teške sankcije za Kosovare koji sudjeluju u sukobima u inozemstvu, što je mjera kojom pokušava odbiti mlade od pridruživanja militantnoj skupini Islamska država.

Taj zakon od ukupno pet članaka predviđa sankcije do 15 godina zatvora za Kosovare koji se priključe stranim postrojbama, bilo da se radi o vojsci, policiji ili paravojnoj formaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna Prije nego je ubio 52 ljudi Pismo kosovskog bombaša samoubojice majci: 'Oprosti mi sve što sam napravio'

Prema procjenama ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, oko 300 državljana Kosova su bili ili su još u redovima džihadista u Siriji i u Iraku, a oko 15 ih je tamo ubijeno.

Zastave IS-a ponovno u BiH!

Policija Kosova je uhitila u kolovozu i rujnu prošle godine 55 osoba osumnjičenih za pridruživanje džihadistima u Siriji i za širenje radikalnog islama i vojačenje dragovoljaca za džihad u Siriji i u Iraku.

Tužiteljstvo Kosova je početkom ožujka optužilo sedam Kosovara za terorizam jer su se namjeravali pridružiti skupini Islamska država u Siriji i zbog vojačenja džihadista.

Velika većina od oko 1,8 milijuna Kosovara su umjereni muslimani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene