Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napetost u sjevernoj Mitrovici, nakon krvavog sukobljavanja srpskih prosvjednika s pripadnicima NATO-a i UNMIK policije u kojemu je jedna osoba poginula, a više desetaka njih ranjeno, polako jenjava, a očekuje se kako će mirno biti i tijekom predstojećeg vikenda.


U sukobima u ponedjeljak, prilikom upada međunarodnih snaga i pripadnika UNMIK policije u zgradu dvaju sudova koju su od petka bili zaposjeli bivši djelatnici srpske nacionalnosti, smrtno je smrtno stradao pripadnik ukrajinske policije u sklopu UNMIK-a i ozlijeđeno nekoliko desetaka pripadnika KFOR-a i prosvjednika.

Vezani članci Xhelal Svecla - 2 Nakon krvavog kaosa kosovski ministar za Dnevnik Nove TV: "Gdje Vučić vidi ugnjetavanje Srba?" Neredi u Sjevernoj Mitrovici VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas".

Policajci UNMIK-a i Kosovske policijske službe (KPS) vrše ophodnju gradom, a vojnici iz francuskog sastava KFOR-a, u borbenim vozilima i naoružani, čuvaju zgradu suda u Mitrovici oko koje je stavljena bodljikava žica.

Srbi u Mitrovici očekuju kako će predstavnici pravosuđa UNMIK-a tijekom vikenda pokušati u dogovoru s pregovaračkim timom za povratak srpskih djelatnika sudova naći rješenje za taj problem.

Srbi nude dogovor, a ako do njega ne dođe najavljuju od ponedjeljka nove, svakodnevne mirne prosvjede ispred ulaza u zgradu sudova u sjevernoj Mitrovici, u koju se žele vratiti te zahtijevaju da ti sudovi budu pod jurisdikcijom Beograda, a ne Kosova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju