Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi američki veleposlanik na Kosovu

'Kosovo spremno Srbima ponuditi autonomiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell izjavio je da je od premijera Kosova Hashima Thacija čuo da postoji spremnost vlasti u Prištini za neku vrstu autonomije za sjever Kosova naseljen pretežno Srbima, prenosi radio Glas Amerike.

'Čuo sam premijera Thacija jednom javno i nekoliko puta u privatnim razgovorima kako kaže da je spreman na kreativan način razmotriti načine pod kojima bi se poštovala specijalna priroda sjevera Kosova, imajući u vidu da u Europi 21. stoljeća ima mjesta za specijalan status', rekao je američki veleposlanik u Prištini. 'Možda je status pogrešna riječ za posebno mjesto regije u sklopu jedne zemlje', dodao je Dell.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Američki veleposlanik je naveo kako misli na uređenja kakva postoje u Belgiji, Južnom Tirolu u Italiji i u mnogim drugim zonama Europe. Dell je dodao kako je to, ipak, pitanje o kojem se trebaju dogovoriti Kosovo i Srbija. Oporbene parlamentarne stranke na Kosovu zatražile su na današnjoj sjednici parlamenta Kosova objašnjenje od premijera Hashima Thacija u vezi s izjavom američkog veleposlanika Della.

>> Thaci: Presuda ICJ-a o kosovskoj neovisnosti 'otrijeznit' će Srbiju

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi, je međutim odbacujući mogućnost da je specijalni status za sjever Kosova prihvaćen kao opcija, kazao kako treba pričekati da se veleposlanik Dell vrati na Kosovu s odmora kako bi razjasnio svoju izjavu danu Glasu Amerike.

Slovačka neće priznati neovisno Kosovo

A slovački ministar vanjskih poslova Mikulas Dzurinda rekao je da Slovačka neće priznati Kosovo kao neovisnu državu. Kao Slovačka, prema Kosovu se odnose i Cipar, Grčka, Rumunjska i Španjolska. 'Ne osjećamo nikakav pritisak da priznamo Kosovo kako neovisnu državu. Svi shvaćaju našu poziciju koja proistječe iz našeg povijesnog iskustva i političkog uvjerenja', objasnio je Dzurinda nakon govora pred američkim i britanskim diplomatima u Bratislavi.

Dzurinda je upozorio na nužnost brze integracije Srbije u Europsku uniju. 'Srbija je već u prosincu zatražila članstvo u Europskoj uniji. Zasad nema reakcije EU-a. Vrijeme je da se govori o konkretnim uvjetima i terminima', rekao je Dzurinda po čijim se riječima stanje na Balkanu ne može stabilizirati bez Srbije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene