Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell izjavio je da je od premijera Kosova Hashima Thacija čuo da postoji spremnost vlasti u Prištini za neku vrstu autonomije za sjever Kosova naseljen pretežno Srbima, prenosi radio Glas Amerike.


'Čuo sam premijera Thacija jednom javno i nekoliko puta u privatnim razgovorima kako kaže da je spreman na kreativan način razmotriti načine pod kojima bi se poštovala specijalna priroda sjevera Kosova, imajući u vidu da u Europi 21. stoljeća ima mjesta za specijalan status', rekao je američki veleposlanik u Prištini. 'Možda je status pogrešna riječ za posebno mjesto regije u sklopu jedne zemlje', dodao je Dell.

Vezani članci Veleposlanik Italije u Kongu Luca Attanasio Veleposlanik Italije ubijen u napadu na UN-ov konvoj u Kongu, ministar poručio: "Uložit ćemo sve da rasvijetlimo ovu tragediju" Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu

Američki veleposlanik je naveo kako misli na uređenja kakva postoje u Belgiji, Južnom Tirolu u Italiji i u mnogim drugim zonama Europe. Dell je dodao kako je to, ipak, pitanje o kojem se trebaju dogovoriti Kosovo i Srbija. Oporbene parlamentarne stranke na Kosovu zatražile su na današnjoj sjednici parlamenta Kosova objašnjenje od premijera Hashima Thacija u vezi s izjavom američkog veleposlanika Della.

>> Thaci: Presuda ICJ-a o kosovskoj neovisnosti 'otrijeznit' će Srbiju

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi, je međutim odbacujući mogućnost da je specijalni status za sjever Kosova prihvaćen kao opcija, kazao kako treba pričekati da se veleposlanik Dell vrati na Kosovu s odmora kako bi razjasnio svoju izjavu danu Glasu Amerike.

Slovačka neće priznati neovisno Kosovo

A slovački ministar vanjskih poslova Mikulas Dzurinda rekao je da Slovačka neće priznati Kosovo kao neovisnu državu. Kao Slovačka, prema Kosovu se odnose i Cipar, Grčka, Rumunjska i Španjolska. 'Ne osjećamo nikakav pritisak da priznamo Kosovo kako neovisnu državu. Svi shvaćaju našu poziciju koja proistječe iz našeg povijesnog iskustva i političkog uvjerenja', objasnio je Dzurinda nakon govora pred američkim i britanskim diplomatima u Bratislavi.

Dzurinda je upozorio na nužnost brze integracije Srbije u Europsku uniju. 'Srbija je već u prosincu zatražila članstvo u Europskoj uniji. Zasad nema reakcije EU-a. Vrijeme je da se govori o konkretnim uvjetima i terminima', rekao je Dzurinda po čijim se riječima stanje na Balkanu ne može stabilizirati bez Srbije. (Hina)