Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne EULEX-u

Kosovo odbija prijedlog o raspoređivanju EULEX-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci na izvanrednoj konferenciji za novinstvo priopćili su kako su odbili plan uspostavljanje Misije EULEX-a na Kosovu izvan sadržaja paketa glavnog pregovarača UN-a za status Kosova, Marttija Ahtisaarija.

Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Kouchner pozvao je kosovsku vladu da prihvati plan od šest točaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je Srbija već prihvatila, kako bi se postavili pravni temelji za raspoređivanje europske pravosudne i policijske misije EU-a na Kosovu (EULEX). 

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

>> Srbi na Kosovu potpisuju peticiju 'Stop EULEX-u'

Europska unija je u veljači ove godine, neposredno prije proglašenja kosovske neovisnosti, donijela odluku o slanju pravosudne i policijske misije od preko 2000 ljudi. Međutim, zbog protivljenja Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a još nema pravnog temelja da se okonča sadašnja misija UN-a (UNMIK) i da započne misija EULEX.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je nedavno izjavio da bi Beograd mogao prihvatiti EULEX i na sjeveru Kosova, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, pod uvjetom da misija bude neutralna prema statusu Kosova, da ne provodi Ahtisaarijev plan za Kosovo i da ima suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a.

Prema planu Ban-ki Moona, UNMIK bi i nakon raspoređivanja EULEX-a zadržao neke nadležnosti u vezi s policijom, sudovima, carinom, prometom i infrastrukturom, granicama i sa srpskom kulturnom i vjerskom baštinom.

To je međutim, neprihvatljivo Prištini, gdje ističu da je to protiv Ahtisaarijeva plana i protivno kosovskom ustavu.

'Institucije Republike Kosova drže da bitni elementi dokumenta od šest točaka nisu prihvatljivi za Kosovo', rekao je Sejdiu. On je izrazio spremnost da se dijalog sa međunarodnom zajednicom nastavi kako bi se osiguralo da se EULEX što prije rasporedi na cijeloj teritoriji Kosova.

Premijer Thaci je izrazio uvjerenje da će odluka Prištine naići na razumijevanje kod međunarodnih partnera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene