Srbija je na nogama zbog seta zakona o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova, a u Prištini situciju prati Andrija Jarak.

Galerija


"Oduvijek se na Kosovu zveckalo oružjem, pogotovo posljednjih 10 godina, od kada je Kosovo proglasilo neovisnost. Dojam je da je to sve sad doseglo točku usijanja, a pitanje je ima li s te točke usijanja povratka.

Vezani članci Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rast tenzija između Srbije i Kosova, na granici dežuraju kosovski specijalci: "Ovo je jedan od najtežih dana za naš narod"

Otvara se pitanje radi li se to zbog skorašnjih izbora koji su realnost i u Srbiji i na Kosovu, a ono što je razbjesnilo Beograd je da novoformoirana vojska Kosova, mora braniti teritorij na svakom pedlju, što je Srbija protumačila i kao teritorij na područje Kosovske Mitrovice, većinom naseljenom Srbima.

Oni kažu da je to otvorena agresija i da je jedini smisao osnivanja vojske protjerivanje Srba s Kosova. Čelnici Kosova kažu pak da će vojska donijeti stabilnost i da je to vojska mira.

Unatoč protivljenju Srbije, predsjednik Srbije Vučić teško da išta može napraviti, jer se na Kosovu nalazi 6.000 NATO vojnika i Srbija tu nema nikakve šanse, bez obzira što kaže da je njihova vojska u najvećoj pripravnosti.

U Prištini je euforija i kažu da su dobili ono što su stotinama godinama htjeli dok je u Kosovskoj Mitrovici strah i tvrde da se radi o novoj agresiji na Srbe", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr