Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova vlada Kosova neće uvjetovati dijalog s Beogradom priznavanjem suvereniteta i neovisnosti, ali će na listu zahtjeva, među ostalim, staviti ratnu odštetu i dio imovine bivše zajedničke države, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji, pozivajući se na pisanje prištinskog tiska.


Nacrt programa kosovske vlade, prema tvrdnjama lista "Koha ditore", bavi se i pitanjem sukcesije, a traži se dio "blaga" bivše Jugoslavije, određen broj diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije, vojnih objekata bivše države, te dio arhiva nekadašnje SFRJ.

Vezani članci Tuširanje na granici Prizor s Bregane nasmijao ljude u koloni: ''Kakva ljubomora ovih iz auta...'' Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Beograd traži reakciju na carinske mjere Prištine: Srbija spremna na pregovore ''kad se druga strana urazumi''

Vlada u Prištini će, prenosi taj list na albanskom jeziku, umjesto zalaganja za priznavanje neovisnosti, ostati snažno angažirana na potpunom normaliziranju odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga.

List tvrdi da u program kosovske vlade, inače, nigdje nije spomenut reciprocitet kad je riječ o priznavanju neovisnosti, već se navodi da je cilj "da Srbija prihvati činjenicu suvereniteta Kosova".

Na vrhu prioriteta buduće vlade Kosova, tvrdi Koha ditore, bit će pitanje uspostavljanja međunarodne granice između dviju država, te prekid miješanja Srbije na Kosovu u područja koja nisu bila predmet dosadašnjih pregovora o normaliziranju odnosa pod pokroviteljstvom EU u Bruxellesu.

Rama: Albanci na jugu Srbije imaju manja prava nego Srbi na Kosovu

Vlada u Prištini još nije formirana, unatoč činjenici da su izvanredni izbori održani još u lipnju. Na prijevremenim izborima Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija osvojila je približno trećinu glasova što je bilo dovoljno za pobjedu, ali nedostatno za samostalno formiranje vlade. Prema posljednjim izjavama političkih dužnosnika srpske zajednice na Kosovu, Srbi očekuju da u budućoj vladi sudjeluju sa sedam posto svojih kadrova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook