Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predani predsjednici

Kosovo: 200.000 potpisa protiv dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba je u ponedjeljak predala kosovskoj predsjednici peticiju s potpisima više od 200.000 ljudi koji traže da se odustane od sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kojega je pokrovitelj Europska unija.

Oporbeni zastupnici i aktivisti stranke Samoodređenje (Vetevendosje) paralizirali su zadnjih tjedana rad parlamenta prosvjedujući protiv plana da se srpskoj manjini na Kosovu, nekadašnjoj srbijanskoj pokrajini s 1,8 milijuna stanovnika, većinom albanskog podrijetla, dade veća autonomija.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Aleksandar Vučić Neprestane tenzije Krizni sastanak o Kosovu u Bruxellesu, Vučić poručio: "S Kurtijem nemam što razgovarati"

Oporba je predala peticiju predsjednici Atifeti Jahjagi, ustvrdivši da će se uspostavom zajednice srpskih općina na Kosovu koja je predviđena sporazumom što ga Bruxelles naziva "povijesnim", a zaključen je 2013. pod pokroviteljstvom EU-a, dodatno produbiti etničke podjele i ojačati utjecaj Srbije.

Crna Gora i Makedonija podržale članstvo Kosova u UNESCO-u, Dačić im poručio: Nismo vam prioritet? Nećete ni vi biti nama'

Kosovski Albanci su 2008. proglasili neovisnost te bivše južne srbijanske pokrajine. Srbija nikada nije priznala tu neovisnost, ali je EU potaknuo dijalog Beograda i Prištine radi normalizacije veza.

Na temelju ustava, vlasti na Kosovu moraju povesti računa o svakoj građanskoj inicijativi koju podupire 10 posto stanovništva.

Ustavni sud, kojemu se obratila Jahjaga, 10. studenoga je obustavio primjenu sporazuma između Prištine i Beograda, uz obrazloženje da je to "privremena mjera". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene