Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put u Španjolskoj kraljeva sestra Kristina Burbonska pojavljuje se u ponedjeljak na sudu zbog pronevjere javnog novca, što je jedan od najvećih korupcijskih skandala u kriznim godinama, koji se ipak nada izbjeći.


Kristina i njezin suprug, bivši olimpijski pobjednik Inaki Urdangarin, došli su na sud gotovo pola sata prije početka postupka u Palma de Mallorci, na Balearima.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 Španjolska prva u Europi ima 800 tisuća oboljelih, u Italiji bez maske ni na otvorenome: "Ne treba se šaliti s ubojitim virusom, to je pitanje poštovanja drugih" Filip Zavadlav - 2 Socijalni radnik i stanodavka o Zavadlavu: "Bio je fin pristojan mladić. Trudio se uspjeti u životu"

Pedesetogodišnja princeza je nesumnjivo 'zvijezda' ovog suđenja u kojemu su suoptuženi njezin suprug i još šesnaest osoba.

Druga kći Juana Carlosa i Sofije, Kristina Burbonska, optužena je da je od poreznika utajila prihode nastale pronevjerom 6 milijuna eura javnog novca za koju se optužuje njezina supruga Inakija Urdangariana i njegova bivšeg suradnika.

Infanta Kristina je od početka isticala da ne zna ništa o tome i da potpuno vjeruje suprugu s kojim je u braku osamnaest godina i od kojeg se ne želi razvesti unatoč pritisku kraljevske kuće koja nastoji umanjiti štetu koju ta afera ima za monarhiju.

Urdangarin (47), dobitnik olimpijske medalje u rukometu i njegov bivši suradnik Diego Torres optuženi su da su 'napuhali' vrijednost ugovora koje su između 2004. i 2006. potpisali institut Noos, neprofitabilna udruga za organiziranje športskih događaja kojoj su bili na čelu i koja se našla u središtu skandala, i regionalne vlade Baleara i Valencije.

Po optužnici, korist je dijelilo više lažnih tvrtki, među kojima i Aizoon, u vlasništvu Kristine i Inakija koji je financirao osobne troškove bračnog para, putovanja, radove i plesne tečajeve.

Urdangarin je optužen za pronevjeru, poreznu utaju, trgovanje ugledom, prijevaru i pranje novca. Državni odvjetnik je za njega tražio 19,5 godina zatvora a za Torresa 16,5.

Torres je od početka tvrdio da je kralj Juan Carlos bio upoznat s radom udruge Noos. Ponovio je to i u nedjelju navečer, uoči početka suđenja, u razgovoru za privatnu televiziju Sextu.

Sudac istrage je htio dokazati da je infanta sudjelovala u poslovima svog muža. No državni odvjetnik se usprotivio optužbi u tom smislu pa joj se na kraju sudi samo za poreznu utaju.

Obrana se još nada da će princeza ipak izbjeći suđenje zahvaljujući presedanu iz 2007. (Hina)