Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će imati pravo veta?

Izbori u Poljskoj: Konzervativac Duda iz vladajuće stranke Prava i pravde slavio u prvom krugu, drugi krug će biti napetiji

Andrzej Duda (Foto: AFP)
Andrzej Duda (Foto: AFP) Foto: Afp
U prvom krugu izbora u Poljskoj konzervativni kandidat Andrzej Duda osvojio je većinu glasova, no blizu mu je bio i liberal Rafal Trzaskowski. Analitičari predviđaju tijesnu bitku u drugom krugu, a izbori su bitni za vlast jer predsjednik ima pravo veta na zakone.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Poljskoj, aktualni predsjednik Andrzej Duda osvojio je najviše glasova u prvom krugu, no nedovoljno za izravnu pobjedu, pokazale su izlazne ankete prema kojima konzervativac Duda osvaja 41,8 posto glasova, nedovoljno za izravnu pobjedu u prvom krugu.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2 Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament Andrzej Duda (Foto: AFP) NASTAVAK SUKOBA? Konačni rezultati predsjedničkih izbora u Poljskoj: Duda osvojio 51 posto

Drugo mjesto na današnjem glasovanju osvojio je s 30,4 posto liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, koji bi se trebao suprotstaviti Dudi u drugom krugu 12. srpnja. Duda, kojega podupire vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), želi pobjedom na izborima osigurati drugi petogodišnji mandat i učvrstiti vlast konzervativaca.

Konačni rezultati prvog izbornog kruga očekuju se tijekom sljedećeg tjedna. Iako je Duda dugo vremena bio veliki favorit, no posljednja ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da bi ga u drugom krugu mogao pobijediti Trzaskowski.

Pozicija predsjednika u Poljskoj je važna utoliko što on ima pravo veta, a Trzaskowski, kandidat najveće oporbene stranke Građanske platforme, najavio je da će u slučaju pobjede blokirati reforme za koje tvrdi da ugrožavaju demokraciju. Trzaskowski bi u drugom krugu mogao privući većinu glasova protukandidata koji će otpasti u prvom krugu, ocjenjuju analitičari.

Analitičari tvrde: Poraz Dude je moguć

Analitičar Jaroslaw Flis predviđa tijesnu utrku bez jasnog favorita, ali tvrdi da bi Duda mogao imati problema. "Na nekoliko posljednjih izbora PiS je osvojio manje glasova od kumulativnog rezultata oporbe. Vladajući znaju da je gubitak izbora realna opcija", rekao je Flis.

U PiS-u su zato napetih živaca. Čelnik stranke Jaroslaw Kaczynski, najmoćniji političar u Poljskoj, pismom je pozvao članstvo na potpunu mobilizaciju u privlačenju glasova.

Duda je PiS-ov kandidat iz snova. U prvom mandatu je bio maksimalno kooperativan, čak i kada je u pitanju bila kontroverzna reforma pravosuđa, koju je Europska komisija doživjela kao pokušaj ukidanja neovisnosti sudstva.

Pobijedi li Trzaskowski mogao bi staviti veto na gotovo svaki PiS-ov zakon i napokon uvesti nekakav vid oporbe u poljsku politiku. Donji dom parlamenta predsjednikov veto može zaobići samo tropetinskom većinom, a PiS trenutačno nema toliko ruku u parlamentu.

Strahujući od toga, PiS žestoko napada Trzaskowskog, koristeći se pritom i državnim medijima. Na teret mu stavljaju navodno loše upravljanje Varšavom i zamjeraju mu podršku prema LGBT zajednici.

LGBT teme kao ključ kampanje

Duda je u kampanji homoseksualizam ocijenio ideologijom gorom od komunizma i postavio se kao zaštitnik obiteljskih vrijednosti, a većinski katolička Poljska protivi se istospolnim brakovima i pravu da posvajaju djecu.

Trzaskowski je u kampanji nastupao mnogo pomirljivije, nastojeći pridobiti umjerene birače PiS-a. Pohvalio je tako njihovu socijalnu politiku, ključan faktor izbornog uspjeha stranke i obećao je da će s vladom surađivati u dobroj vjeri.

Takva strategija mogla bi donijeti umjerene birače, a neće naljutiti one progresivne kojima je PiS trn u oku, smatraju analitičari. Izbori su se trebali održati 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene