Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konvoj koji čini 11 kamiona s kontejnerima s radioaktivnim otpadom, a koji je u utorak ujutro krenuo s terminala u Dannenbergu na sjeveru Njemačke prema odlagalištu Gorleben, stigao je na odredište.


Kontejneri sa 123 tone otpada prekrcani su sa željezničkih vagona na kamione na kolodvoru u Dannenbergu, a odande su jutros kamioni krenuli prema Gorlebenu. U utorak rano ujutro policija je bila prisiljena evakuirati tisuće prosvjednika kako bi pošiljka mogla neometano stići do skladišta u nekadašnjem rudniku soli u Gorlebenu udaljenom oko 20 km od Dannenberga.

Vezani članci Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 06 Objavljeni detalji naleta vlaka na auto u Vodnjanu: Vozač se nije zaustavio na znak Stop i nije bio vezan Stravična željeznička nesreća u Tajvanu VIDEO Vlak usred tunela sletio s tračnica: Poginulo više od 50 ljudi, deseci su još zarobljeni u uništenim vagonima

>> VIDEO: Žestoki sukobi policije i prosvjednika

U petak je prolazak vlaka popratilo cjelonoćno ometanje oko 3.000 protunuklearnih prosvjednika, koji su sjedili ili ležali na tračnicama.

Atomski lobi Angele Merkel

Promatrači dosad najveći broj prosvjednika povezuju s nedavno donesenom odlukom vlade kancelarke Angele Merkel koja je odlučila usporiti proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Prosvjednici predbacuju Merkel popuštanje pred atomskim lobijem u Njemačkoj, koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti golem profit.

Putovanje je trajalo više od 90 sati. Naime, vlak, koji je u petak krenuo iz Francuske prešao je tisuću kilometara mijenjajući pravce kako bi izbjegao protunuklearne prosvjednike.

Atomski otpad se već godinama iz postrojenja za preradu otpada u francuskom La Hageu prevozi u tzv. međuspremište u Gorlebenu. Takvu vrstu transporta i odlaganja protivnici atomske energije drže krajnje problematičnom. (Hina)