Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završeno putovanje

Konvoj s 123 tone radioaktivnog otpada stigao na cilj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konvoj koji čini 11 kamiona s kontejnerima s radioaktivnim otpadom, a koji je u utorak ujutro krenuo s terminala u Dannenbergu na sjeveru Njemačke prema odlagalištu Gorleben, stigao je na odredište.

Kontejneri sa 123 tone otpada prekrcani su sa željezničkih vagona na kamione na kolodvoru u Dannenbergu, a odande su jutros kamioni krenuli prema Gorlebenu. U utorak rano ujutro policija je bila prisiljena evakuirati tisuće prosvjednika kako bi pošiljka mogla neometano stići do skladišta u nekadašnjem rudniku soli u Gorlebenu udaljenom oko 20 km od Dannenberga.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo"

>> VIDEO: Žestoki sukobi policije i prosvjednika

U petak je prolazak vlaka popratilo cjelonoćno ometanje oko 3.000 protunuklearnih prosvjednika, koji su sjedili ili ležali na tračnicama.

Atomski lobi Angele Merkel

Promatrači dosad najveći broj prosvjednika povezuju s nedavno donesenom odlukom vlade kancelarke Angele Merkel koja je odlučila usporiti proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Prosvjednici predbacuju Merkel popuštanje pred atomskim lobijem u Njemačkoj, koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti golem profit.

Putovanje je trajalo više od 90 sati. Naime, vlak, koji je u petak krenuo iz Francuske prešao je tisuću kilometara mijenjajući pravce kako bi izbjegao protunuklearne prosvjednike.

Atomski otpad se već godinama iz postrojenja za preradu otpada u francuskom La Hageu prevozi u tzv. međuspremište u Gorlebenu. Takvu vrstu transporta i odlaganja protivnici atomske energije drže krajnje problematičnom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene