Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjele u arapskom svijetu

Konkurentski planovi održavanja summita o krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trenutku kada se broj poginulih u Gazi približava 1.000 na duboke podjele u arapskom svijetu ukazali su konkurentski planovi održavanja summita o krizi.

Najutjecajnije zemlje regije, Egipat i Saudijska Arabija, koje se obje protive islamističkom Hamasu koji vlada Gazom, u utorak su pozvale da se odmah uspostavi primirje i rekle da će sudjelovati na arapskom summitu u Kuvajtu idućeg tjedna na kojem će se razgovarati o tom pitanju, izvijestili su saudijski državni mediji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjen u napadu pobunjenika Ranjeni jemenski predsjednik u S. Arabiji na liječenju Slika nije dostupna Visok preko 1,6 kilometara VIDEO: Saudijci grade toranj 'do neba'

Katar je u međuvremenu zatražio od Arapske lige u Kairu da sazove izvanredni summit o Gazi, a Sirija, koja je je naklonjena Hamasu, je podržala zahtjev Katara Prijedlog održavanja summita u Kuvajtu posvećenog 18-dnevnoj izraelskoj ofenzivi u Gazi uklopio bi se u planirani arapski gospodarski summit na koji su čelnici ranije pozvani.
Katar je u međuvremenu zatražio od Arapske lige u Kairu da sazove izvanredni summit o Gazi. Sirija, koja je je naklonjena Hamasu, je podržala zahtjev Katara.

Glavni tajnik Arapske lige Mar Moussa je novinarima u utorak rekao da je 12 članica Lige izrazilo podršku za summit o Gazi.
Egipat i Saudijska Arabija se pribojavaju da bi takav summit proizveo malo u pogledu rezultata te bi učinio da arapski čelnici izgledaju neučinkoviti, rekli su diplomati.

Egipatski su dužnosnici također rekli da Katar i Sirija traže način kako da Kairo dovedu u neugodan položaj. Egipat je prvotno rekao da je za neslužbene konzultacije arapskih čelnika u Kuvajtu 18. siječnja na gospodarskom summitu a kasnije u utorak je rekao kako će i on i Saudijska Arabija biti prisutne na kuvajtskom summitu o Gazi.

'Saudijska Arabija i Egipat će sudjelovati na arapskom summitu u Kuvajtu kako bi ostvarili arapske interese i bavili se palestinskim pitanjem na način da se okonča agresija i ostvari mir za palestinski narod', kaže se u izjavi objavljenoj nakon razgovora kralja Abdullaha i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koju je prenijela saudijska novinska agencije Izjava ne navodi razinu izaslanstava koje će zemlje poslati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene