Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres protiv slanja pojačanja u Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 4 dana žučne rasprave u kojoj su sudjelovala 392 kongresnika, Predstavnički dom američkog Kongresa je izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom izražava protivljenje odluci predsjednika Busha da u Irak pošalje još 21.500 vojnika.

Za rezoluciju je glasovalo 246 zastupnika a 182 su bila protiv. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush naredio smanjenje broja vojnika u Iraku Slika nije dostupna Kongres neće financirati povećanje snaga u Iraku

Sedamnaest republikanskih kongresnika suprotstavilo se predsjedniku Bushu i vodstvu stranke i podržalo dokument, dok su dva demokratska kongresnika glasala protiv.

Broj republikanskih "prebjega" manji je od očekivanog, zahvaljujući kampanji lobiranja u kojoj su sudjelovali predsjednik Bush, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i vodstvo kluba zastupnika stranke.

Demokrati će u Senatu ponovo pokušati staviti na raspravu Bushov novi plan za Irak, no njihovo drugi pokušaj u dva tjedna ima slabe izglede za uspjeh.

Više republikanskih senatora podržava prijedlog demokrata, no čelnik senatske manjine Mitch McConnell, izjavio je kako ne očekuje da će demokrati dobiti 60 glasova koliko je potrebno da njihov prijedlog dođe na raspravu.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako "dvostranačka neobvezujuća rezolucija šalje vrlo jasnu i čvrstu poruku predsjedniku SAD da je u Iraku potreban novi smjer kao što je poručio američki narod na izborima u studenom 2006".

Ona je pozvala na prenamjenu američke misije u Iraku, prerazmještaj snaga, te diplomatski i politički angažman za rješavanje sukoba i pomirenje unutar Iraka.

Rezolucija je neobvezujuća za predsjednika Georgea W. Busha, koji kao vrhovni zapovjednik ima sve ovlasti za razmještanje oružanih snaga.

"Kongres ima pravo izraziti svoja stajališta", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel. 

Bush je proteklih dana poručio demokratima u Kongresu kako mu ne smeta neobvezujuće protivljenje slanju dodatnih snaga, ali se odlučno usprotivio mogućoj uskrati njihova financiranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene