Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Obamin potpis

Kongres konačno prihvatio proračun za 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat prihvatio je u subotu navečer proračun do 30. rujna 2015., dva dana nakon što je to učinio Predstavnički dom čime je, unatoč pokušaju opstrukcije konzervativnih zastupnika iz Čajanke, izbjegnuta mogućnost blokade rada državnih službi.

S 56 glasova 'za' i 40 protiv senatori su u subotu kasno navečer na posebno sazvanoj sjednici prihvatili zakon o financiranju saveznih službi za proračunsku godinu 2015., u iznosu od 1.014 milijarde dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na rubu prezaduženosti Obama potpisao nekoliko STOTINA MILIJARDI težak proračun Slika nije dostupna Na neodređeno Proračunska blokada: Obama odgodio put u Maleziju

Predstavnički dom taj je zakon prihvatio u četvrtak navečer, a sada ga treba potpisati predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama.

Zakon omogućuje rad vlade do 30. rujna 2015., a zastupnici su sjednicu zakazali tako da imaju četiri dodatna dana kako bi izbjegli blokadu od prije godinu dana kada su zbog sukoba oko proračuna i podizanja granice zaduživanja paralizirali rad države na dva tjedna te je savezna vlada bila na rubu da ne može plaćati svoje javne službe.

Zakon o financiranju plod je višemjesečnih pregovora između demokrata i republikanaca.

Iz konzervativnog dijela, zastupnici Čajanke kakav je primjerice Ted Cruz, željeli su prosvjedovati protiv plana predsjednika Obame da privremeno regulira boravak za gotovo pet milijuna ilegalnih useljenika.

Pregovarači su Čajanki odobrili tek jedan ustupak. Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj su nadležnosti useljeničke službe, bit će financirano samo do 27. veljače 2015. Nakon tog datuma republikanci, koji sada imaju većinu u oba doma kongresa, planiraju glasovanjem srušiti Obaminu useljeničku reformu.

Prema izglasanom proračunu rashodi pokrivaju najveći dio rada savezne vlade, od čega 554 milijarda za obranu, uključivo novac za zračnu kampanju protiv Islamske države i obuku umjerenih sirijskih pobunjenika.

Ministarstvo vanjskih poslova dobiva 49,3 milijarde dolara, od čega 5,4 milijarde za sigurnost američkih veleposlanstava.

Za borbu protiv ebole namijenjeno je 5,4 milijarda, napose za istraživanje i razvoj cjepiva te za pomoć Zpadnoj Africi.

Istim znakom potvrđuje se zabrana prebacivanja zatočenika iz vojnog logora Guantanmo na Kubi u SAD. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene