Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je kako će Europska unija predložiti rješenje za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci' koje će ponuditi uspostavu dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.


Praktično će postojati dvije izborne jedinice u Federaciji BiH ali formalno-pravno ne, izjavio je Komšić novinarima u Sarajevu komentirajući neuspjeh lidera sedam političkih stranaka iz BiH da tijekom dana na sastanku s predstavnicima EU u Bruxellesu dogovore rješenje o novom modelu izbora članova Predsjedništva BiH.

Komšić je pojasnio kako je ovu informaciju dobio iz izvora u Bruxellesu a dodao je kako će novo rješenje zapravo biti na tragu ranijeg prijedloga Stranke demokratske akcije (SDA). Ta je stranka ponudila model po kojemu bi se za izbor dva člana Predsjedništva BiH unutar Federacije BiH stvorila dva multietnička izborna područja.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin spreman na radikalne mjere prema Klubu zastupnika: ''Neka odluče hoće li se stranka baviti sobom'' Sabor, ilustracija Raspad Kluba SDP-a? Posvađani i grupirani po taborima članovi dogovaraju taktiku rasprave

>>Kaos u Parlamentu BiH: Prštale teške optužbe i uvrede

To je pak odbacila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uz ocjenu kako je to uvod u uspostavu trećeg entiteta. Komšić koji je ranije naspustio SDP ipak kao i ta stranka dvoji koliko je rješenje SDA prihvatljivo.

Izjavio je kako je ono zapravo na tragu 'stalnih nastojanja da se udovolji zahtjevima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića'. 'Čak ni Europljani ne pričaju o presudi 'Sejdić-Finci', nego kako riješiti 'slučaj Komšić' i u osnovi udovoljiti Draganu Čoviću i HDZ-u BiH', kazao je Komšić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook