Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset i dva čelnika Arapske lige, među kojima i otoka Komora, odbili su francusku okupaciju Mayottea nakon referenduma u nedjelju koji taj otok u Indijskom oceanu pretvara u francuski okrug, po njihovu zaključku objavljenu u utorak.


Arapski čelnici odbacili su okupaciju i traže od Francuske da nastavi razgovor s komorskom vladom o rješenju koje jamči povratak otoka Mayottea pod komorsku suverenost. To stajalište je izraženo u tekstu završnih rezolucija prihvaćenih na 21. arapskom summitu održanu u Dohi u nazočnosti komorskog predsjednika Ahmeda Abdalaha Sambija.

Vezani članci Hitna helikopterska služba - 2 Otočani dobivaju specijalista i medicinsku ophodnju, a ministar Beroš tvrdi: Ustroj Hitne helikopterske medicinske službe je prioritet Otok Šolta (Foto: Arhiva/Ivana Ivanovic/PIXSELL) Želite na otok? Objavljene detaljne upute za dobivanje propusnica

Otok Mayotte se u nedjelju na referendumu s 95,2 posto glasova odlučio za status francuskog okruga i još se više približiti Parizu, iako su komorski susjedi upozorili na francusku kolonijalnu politiku. Sudionici referenduma, njih 72.035 upisanih, odlučili su da otok Mayotte 2011. postane 101. francuski okrug i 5. prekomorski okrug, što je kasnija etapa procesa započeta 1974. kad su stanovnici tog otoka odlučili ostati u zajednici s Francuskom, a ostala tri komorska odlučila su se za neovisnost.

U završnom dokumentu arapski su čelnici naveli da ne priznaju rezultate referenduma te da francuske postupke smatra nezakonitim i ništavnim. U govoru u ponedjeljak na susretu u Dohi predsjednik Sambi je pozvao arapske kolege na solidarnost s komorskim narodom u obrani svojega zakonita prava da poput Afričke unije objave priopćenje u kojem bi odbacile referendum. 'Otok Mayotte je arapski teritorij i sve mjere koje je poduzela okupatorska država ništavne su', dodao je.

Komorska vlada uz potporu AU-a smatra referendum na okupiranu teritoriju ništavnim. Vlada je stalno, ali neuspješno tražila od Pariza da odustane od referenduma, kojim se onemogućuje ujedinjenje otočja u Indijskom oceanu.