Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kolumbijski pobunjenici će Chavezu predati 3 taoca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbijski marksistički pobunjenici objavili su jučer da će predati tri taoca venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu, nakon što je službena Bogota ranije spriječila napore tog ljevičarskog čelnika da se otmičarima postigne sporazum o oslobađanju talaca.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) najavile su predaju Clare Rojas, njezina sina Emmanuela i Consuelo Gonzales predsjedniku Chavezu ili nekoj drugoj osobi koju on odredi, prenosi kubanska novinska agencija Prensa Latina koja je objavila priopćenje pobunjenika.

Pročitajte i ovo Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi Ilustracija Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Spašeni taoci iz Gaze: Izrael objavio detalje

Vijest su pozdravile obitelji pobunjenika, no time je izvršen dodatni pritisak na kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea koji je naprasno spriječio Chavezovo posredovanje u pregovorima s najstarijom pobunjeničkom skupinom u Latinskoj Americi oko oslobađanja talaca, među kojima su francusko-kolumbijska političarka Ingrid Bentancourt i troje Amerikanaca.

Chavez, "trn u oku" Bijele kuće koji zastupa socijalističku viziju
nasuprot američkoj politici, potvrdio je priopćenje FARC-a. No, rekao je da još nije odlučio kako će postupiti te je napao Uribea što je prekinuo njegovo posredovanje.

"Nadajmo se da Uribe o ovome ništa ne zna, jer bi mogao spriječiti oslobađanje talaca", izjavio je Chavez tijekom posjeta Urugvaju.

Uribe je prekinuo Chavezovo posredovanje jer je smatrao da
venezuelanski predsjednik previše popušta gerilcima.

Clara Rojas vodila je predizbornu kampanju s još dvoje
francusko-kolumbijskih državljana i bivšom predsjedničkom
kandidatkinjom Ingrid Betancourt kada su oteti na jugu Kolumbije 2002. godine.

Rojas je tijekom zatočeništva rodila sina, a odrastanje djeteta u prašumskim skloništima pobunjenika šokiralo je Kolumbijce. Consuelo Gonzalez je bivša zastupnica koja je oteta 2001. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene