Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vulkan Galeras koji se uzdiže nad gradom Pastom na jugu Kolumbije, nedaleko od granice s Ekvadorom aktivirao se jučer navečer te počeo izbacivati lavu, zbog čega je iz tog područja evakuirano oko 8.000 stanovnika, izvijestili su lokalni izvori.


"Protokolom je predviđena evakuacija stanovništva u zoni kojoj prijeti vulkanska erupcija. Stanovnike smo dužni prebaciti u sigurna područja", rekao je novinarima visoki vladin dužnosnik u regiji Narino, Guillermo Garcia, dodavši kako nema informacija ni o kakvim žrtvama.

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Erumpirao vulkan Etna - 9 Spektakularni prizori s juga Italije: Etna ponovno oživjela, zatvorena zračna luka u Cataniji

Vulkanska aktivnost počela je oko 20 sati po lokalnom vremenu, izvijestili su iz Vulkanološkog i seizmološkog opservatorija Pasto. Rizična zona obuhvaća područje Pasta (920 km južno od Bogote) te sela Sadnonu, Narino, Yacuanquer, Consacu i Genoy.

Vulkan Galeras nalazi se u Andskim kordiljerima u području Narina. Vulkan je zadnji put bio aktivan 2004., a zadnje opasne erupcije ondje su se dogodile 1992. i 1993. godine.