Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolumbija je u petak objavila natječaj za investitore koji su spremni iz mora izvaditi milijarde dolara u zlatu i srebru iz olupine španjolske galije "San Jose" koja je početkom 18. stoljeća potonula blizu obale Kartagene.


Španjolska galija "San Jose" je bila glavni brod u floti koja je prevozila zlato i srebro, vjerojatno izvučeno iz španjolskih kolonijalnih rudnika u Peruu i Boliviji, i druge vrijedne stvari španjolskom kralju Filipu V. Španjolska je u to vrijeme bila u ratu s Englezima - Rat za španjolsku baštinu.

Vezani članci Vlasti strahuju od zagađenja zbog potonuća tankera s gorivom VIDEO Poznat razlog potonuća tankera s 1000 tona goriva, vlasti na nogama zbog straha od velikog ekološkog zagađenja Teretni brod, ilustracija Prijeti li nam ekološka katastrofa? Potonuo brod koji je prevozio 750 tona dizela, posada evakuirana

Potonuo je u lipnju 1708. u Karipskom moru u blizini lučkog grada Kartagene tijekom borbe s britanskim ratnim brodovima koji su pokušavali oteti vrijedan teret. Od 600 članova posade na galiji tek su rijetki preživjeli.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos želi formirati javno-privatno partnerstvo za pronalaženje predmeta s olupine te izgraditi muzej i laboratorij za proučavanje i čuvanje materijala.

Kolumbija nije postavila službenu vrijednost olupine, no stručnjaci su još 1980. godine procjenili da je blago vrijedno oko 10 milijardi dolara.

Lovci na blago godinama su tražili galiju "San Jose", opisivanu kao Sveti gral među brodolomima. I sam kolumbijski predsjednik Santos je ubrzo nakon što je u studenom 2015. godine olupina pronađena rekao kako je "pronađeno najvrednije blago u povijesti čovječanstva".

Kolumbijska vlada kaže kako nema zakonskih prepreka ili sudskih sporova oko olupine ili blaga na galiji, iako Španjolska inzistira na tome da je zakoniti vlasnik jer je "San Jose" bio španjolski brod. Španjolska je svpja potraživanja dijelom temeljila i na UN-ovom Zakonu o moru, no taj ugovor Kolumbija nikada nije potpisala.

U vlasničkoj bitci s Kolumbijom se našla i američka tvrtka Sea Search Armada, čija je podružnica 1981. godine objavila da je pronašla mjesto na kojem je galija potonula. Iako otkriće nikad nije bilo potvrđeno dugogodišnji spor Bogote i tvrtke Sea Search Armada dobio je epilog na američkom sudu - 2011. godine je proglasio galiju kolumbijskim vlasništvom.

Tim kolumbijskih i inozemnih znanstvenika, uključujući i veterane iz skupine koja je otkrila olupinu Titanika 1985. godine, proučavali su vjetrove i struje Kariba prije 307 godina, a potom su se zaputili u kolonijalne arhive u Španjolskoj i Kolumbiji, tražeći tragove. "San Jose" je dugo bio izvorom fascinacije i popularnih legendi, pa čak i lik u romanu "Ljubav u vrijeme kolere" Gabriela Garcie Marqueza.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju