Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrađen u Hrvatskoj

Predsjednica kuma novom izraelskom katamaranu, potpisan sporazum između luke Rijeka i luke Haifa

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska predsjednica obilaskom luke Haife i grada Nazareta nastavila je državni posjet Izraelu. Tom je prilikom potpisan sporazum o suradnji između Luke Rijeka i Luke Haifa. Grabar-Kitarović sudjelovala je i na ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kuma je novom katamaranu. Kupili su ga Izraelci, a proizveden je u Hrvaskoj.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

"Dopustite da čestitam svima ovdje koji su omogućili ovaj projekt na dobro obavljenom poslu. A posadi, molim vas sjetite se riječi Georgea Williama Curtisa koji je jednom rekao:  'Ne toliko brod, koliko vještina plovidbe osigurava uspješno putovanje.' Želim vam dobar vjetar i mirno more!

Katamaran je izgrađen u privatnom brodogradilištu, i to otočnom", kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

"Uz sve one probleme koje proživljava hrvatska brodogradnja ovo je dokaz da projekti izgradnja brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti i na potpunoj tržišnoj osnovi", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva.

I ne samo brodogradnja. Sporazum između najveće transportne luke u Hrvatskoj i luke Haifa otvara nove mogućnosti i trebao bi donijeti više posla.

"S najkraćim tranzitnim vremenom, prijevoz kroz luku Rijeka štedi vrijeme i potrošnju energije. Stoga sam uvjerena kako će Luka Rijeka postati ulazna luka za izraelske proizvode u Europsku uniju.

Trgovinska razmjena između dvije zemlje nikako nije zadovoljavajuća. Tek je nešto veća od 53 milijuna eura, stoga prostora za više i bolje ima na svim područjima, od poljoprivrede, brodogradnje, obrane pa do investicija, inovacija i znanosti", zaključila je predsjednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene