Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novoj studiji, ovaj sastojak u samo 48 sati ubija više od 93 posto stanica raka debelog crijeva.


Moderno doba kao da je prestalo računati na prirodu. Oslanjamo se na rezultate i proizvode farmaceutske industrije koja ponekad više brine o profitu nego o samom zdravlju ljudi. No, da postoje istraživanja koja se bave prirodnim sastojcima i njihovim moćnim utjecajem na bolesti današnjice dokazuje i najnovija studija proizašla iz laboratorija znanstvenika iz Australije.

Kokosovo ulje trenutno je jedno od najpopularnijih sastojaka u prehrani današnjice. Ovo iznimno hranjivo ulje sačinjeno od laurinske kiseline, koja čini gotovo 50 posto kokosovog ulja, prema najnovijim teorijama u samo 48 sati ubija više od 93 posto stanica raka debelog crijeva.

Iako je njegova moć u borbi protiv mnogih bolesti odavno poznata, postotak kojim ono ubija stanice raka iznenadilo je znanstvenike sa Sveučilišta Adelaide u Australiji koji su se bavili proučavanjem sastojaka kokosovog ulja.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena.

Znanstvenici su otkrili da je laurinska kiselina iz kokosovog ulja, koja se još nalazi i u majčinu mlijeku, otrovala stanice raka na način da je istodobno izazvala oksidativni stres, pritom znatno smanjujući razinu glutationa, koji je potreban stanicama raka da bi se zaštitile od oksidativnog stresa, odnosno viška radikala iz kisika.

Kokosovo ulje od prije je poznato kao dobar saveznik uborbi protiv mnogih virusa, bakterija, gljivica i parazita. Ono je odlično za probavu i jetru ali i za kožu i zacjeljivanje rana. Odnedavno se koristi i u liječenju srčanih bolesnika, protiv Alzheimerove bolesti, kao i dijabetesa, piše portal The Raw Food.

Crna statistika

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 4,6% muškaraca i 3,2% žena. U Aziji i Africi ovaj oblik raka je značajno rjeđi.

 

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

U hrvatskoj populaciji rak debelog crijeva ne otkriva rano. Svega 18 % bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29% slučajeva rak se proširio u limfne čvorove, a u 17 % slučajeva dao je metastaze u udaljene organe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju