Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U samo 2 dana

Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Širila se lažna vijest da je kokosovo ulje lijek protiv raka debelog crijeva.

Nalazi studije u kojoj je testiran efekt laurinske kiseline – sastojka kokosovog ulja – na ćelije raka debelog crijeva pogrešno se tumače kao “dokaz” da je kokosovo ulje lijek. Iako kokosovo ulje sadrži 80% do 90% zasićenih masti, od čega 47% otpada na laurinsku kiselinu, u studiji iz Australije se kokosovo ulje uopće ne spominje, navodi se u analizi portala VERA Files, na što naas je upozorio portal Raskrinkavanje.ba. Prenijeli smo lažnu vijest da kokosovo ulje liječi rak, a tu smo informaciju prepravili.

 

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena.

Znanstvenici su otkrili da je laurinska kiselina iz kokosovog ulja, koja se još nalazi i u majčinu mlijeku, otrovala stanice raka na način da je istodobno izazvala oksidativni stres, pritom znatno smanjujući razinu glutationa, koji je potreban stanicama raka da bi se zaštitile od oksidativnog stresa, odnosno viška radikala iz kisika.

Kokosovo ulje od prije je poznato kao dobar saveznik uborbi protiv mnogih virusa, bakterija, gljivica i parazita. Ono je odlično za probavu i jetru ali i za kožu i zacjeljivanje rana. Odnedavno se koristi i u liječenju srčanih bolesnika, protiv Alzheimerove bolesti, kao i dijabetesa, piše portal The Raw Food.

Crna statistika

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 4,6% muškaraca i 3,2% žena. U Aziji i Africi ovaj oblik raka je značajno rjeđi.

Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od raka debelog crijeva.

U hrvatskoj populaciji rak debelog crijeva ne otkriva rano. Svega 18 % bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29% slučajeva rak se proširio u limfne čvorove, a u 17 % slučajeva dao je metastaze u udaljene organe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene