Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irak je gotovo u građanskom ratu ili mogao bi biti u njemu ako se hitno ne poduzmu koraci da se to spriječi, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je do sada rijetko komentirao stanje u Iraku.


- Obzirom na razvoj na terenu, ako se ne učini nešto drastično i hitno da se zastavi daljnje pogoršanje situacije, moglo bi doći do toga (građanskog rata). Ustvari, gotovo smo došli do toga, rekao je Annan odgovarajući na pitanje novinara.

Vezani članci Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa Slika nije dostupna OGOLJENI UŽAS Odsjecanja glava, gaženje buldožerima, spaljivanje živih ljudi, bacanja s krovova...

Annan je to izjavio nekoliko sati prije razgovora s članovima
Studijske skupine za Irak, dvostranačkog panela pod vodstvom bivšeg američkog državnog tajnika Jamesa Bakera, koja priprema prijedlog nove američke strategije u Iraku, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

UN igraju minornu ulogu u Iraku otkako je u kolovozu 2003. u napadu kamiona-bombe na njihov stožer u Bagdadu ubijeno 22 ljudi, uključujući i šefe misije Sergia Viera de Mellu.

Annan, kojem drugi i posljednji mandat na čelu UN-a ističe na kraju 2006. pri dvije godine izazvao je buru izjavom da je američka invazija na Irak ilegalna jer ju nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.