Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kod Najafa ubijeno 300 šijitskih pobunjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon cijelog dana sukoba u kojem su sudjelovali i američki tenkovi i zrakoplov kraj iračkoga grada Najafa, američke i iračke snage ubile su tristotinjak naoružanih pripadnika jednog muslimanskog kulta.

Američke snage tvrde da ta operacija još traje pa ne objavljuju nikakve pojedinosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođena ključna sjednica Pripadnici 'Islamske države u Iraku' zauzeli grad nedaleko od Bagdada Slika nije dostupna Stradali u borbama U 24 sata na istoku Ukrajine ubijeno 7 vojnika, 33 ranjena

Jedan izvor blizak iračkoj vojsci rekao je da su Amerikanci počeli tu operaciju u nedjelju, a da i poslije zore u ponedjeljak nastavljaju s bombardiranjem.

Policijski pukovnik Ali Nomas rekao je da je 300 do 350 naoružanih gerilaca ubijeno, a deseci su uhićeni. Trojica iračkih vojnika poginula su ili nestala, a poginula su i petorica policajaca.

Prema jednom iračkom političkom izvoru, stotine boraca, sunita i šijita, borilo se u nedjelju do kasno u noć.

Pojedinosti o borbama nepotpune su, a jedan izvor iz iračke vojske kaže da su neki poginuli gerilci imali poveze na glavi i sebe nazivali "nebeskom vojskom".

Politički izvor agencije Reuters rekao je da je u borbama sudjelovalo do tisuću gerilaca, bili su u kamuflažnim uniformama i činilo se da su dobro organizirani.

Više od milijun hodočasnika okupilo se u ponedjeljak u svetome gradu Kerbali između Najafa i Bagdada na vrhuncu godišnje šijitske svetkovine Ashure kojom se obilježava bitka iz 7. stoljeća koja je učvrstila podjelu između šijita i sunita.

Guverner pokrajine Najafa rekao je da su se gerilci okupljali u
voćnjacima u blizini grada i da je u planu napad na šijitske vjerske vođe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene