Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđen jedan policajac

Kod granice Kosova i Srbije sukobi policije i prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose kako je uhićen vođa pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti te još desetak pripadnika tog pokreta, kao i da je demonstrantima naloženo da što prije za promet oslobode put Podujevo - Merdare.

Pripadnici kosovskog pokreta 'Samoopredjeljenje' i pripadnici kosovske policije u subotu su se sukobili kod Podujeva na sjeveroistoku Kosova, kada je policija blokirala aktiviste tog pokreta na putu prema graničnom prijelazu Merdare prema Srbiji, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini, prenoseći kako je ozlijeđen jedan policajac, a uhićeno desetak demonstranata, među kojima i lider Samoopredeljenja Albin Kurti.

Demonstranti su, kako se ističe, prilikom sukoba s policijom koristili kamenice, na što je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima, a bježeći od suzavca demonstranti su se skrivali po okolnim dvorištima i kućama u blizini prometnice.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose kako je uhićen vođa pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti te još desetak pripadnika tog pokreta, kao i da je demonstrantima naloženo da što prije za promet oslobode put Podujevo - Merdare.

Kurti je prije toga ustvrdio kako policija ne treba blokirati demonstrante, već onemogućiti ulazak robe iz Srbije i osigurati reciprocitet u trgovinskoj razmjeni. Kurti je naglasio da je 'Srbija neprijatelj', a njezina politika prema Kosovu 'neprijateljska'.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi pozvao je demonstrante da se raziđu i oslobode prometnice. Posebne postrojbe kosovske policije su na putu od Podujeva ka Merdaru, na oko pet kilometara od graničnog prijelaza, blokirale demonstrante kojih je, po procjenama različitih medija, bilo od više stotina do nekoliko tisuća.

Policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija razmještene su duž prometnica koje vode prema graničnom prijelazu Merdare kao i prema graničnom prijelazu Bijela Zemlja na istoku Kosova na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, javljaju mediji.

Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana, za subotu u 13 sati, najavljivao 'mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja'. Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju usvojenu u kosovskom parlamentu u prosincu prošle godine, koja predviđa 'mjere punog reciprociteta' prema Srbiji.

Kako se navodi na internetskom portalu tog pokreta, najavljujući blokadu Kurti je rekao da je reciprocitet vrijednost Europske unije te da se zemlje Unije međusobno priznaju i imaju recipročne odnose. U svijetu, po riječima Kurtija, ne postoji primjer da između dvije zemlje, koje nemaju mirovni sporazum i koje se međusobno ne priznaju, postoji slobodna trgovina. Istaknuo je kako je blokada politički usmjerena protiv Srbije, a nikako protiv Srba općenito ili protiv Srba na Kosovu. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Napeto na Kosovu - 3 NAKON 19 DANA Nazire se kraj drame s barikadama na Kosovu? Vučić stiže na granicu, analitičar poručuje: "To je jedna igra"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene