Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izravno svjedočanstvo

Knjiga o Bin Ladenovu ubojstvu uzburkala duhove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izravno svjedočanstvo američkog mornaričkog specijalca o okolnostima ubojstva Osame bin Ladena, izazvalo je veliku pozornost američke javnosti.

Izravno svjedočanstvo američkog mornaričkog specijalca o okolnostima ubojstva nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena, izneseno u knjizi 'No Easy Day', suprotno je službenoj verziji priče o tom događaju i već sad izaziva golemu pozornost američke javnosti, iako knjiga tek treba biti puštena u prodaju, piše u srijedu američki portal Huffington Post.

U knjizi, koju je taj portal dobio na uvid, mornarički specijalac (Navy SEAL) koji je sudjelovao u napadu na kompleks u pakistanskom Abbottabadu u kojem se skrivao Bin Laden, kaže da je najtraženiji svjetski terorist bio nenaoružan i da je već bio mrtav, prostrijeljene glave, kada su američki komandosi ušli u spavaću sobu.

Dok su se specijalci uspinjali uskim stepeništem, predvodnik je vidio kako netko proviruje s vrata, piše SEAL koji se koristi pseudonimom Mark Owen, iako je njegov stvarni identitet u međuvremenu otkrio Fox News.

'Bili smo manje od pet stepenica do vrha kad sam čuo prigušene pucnjeve. Tup, tup', piše Owen. 'Sa svojeg položaja nisam mogao vidjeti je li meta pogođena. Čovjek je nestao u mračnoj sobi'.

Kad su specijalci ušli u sobu, vidjeli su dvije žene kako nariču nad mrtvim Bin Ladenom. Unatoč brojnim tvrdnjama da je Bin Laden imao oružje i pružao otpor pri ulasku specijalaca u sobu, on nije bio naoružan. Smrtno je ranjen prije njihovog ulaska u sobu, piše Owen.

'Iz lubanje su mu curili krv i mozak' i još se trzao, piše Owen. Dok je Bin Laden bio u agoniji uperili smo oružje u njegova prsa i ispucali nekoliko metaka, piše Owen, govoreći o sebi i još jednom specijalcu. 'Meci su se zarili u njega, prikovavši mu tijelo uz pod i ostao je nepomičan'.

Po službenoj američkoj verziji događaja, na Bin Ladena se pucalo tek nakon što se vratio u sobu, jer su specijalci mislili da je posegnuo za oružjem.

Pretražujući Bin Ladenovu urednu sobu, Owen je pronašao strojnicu AK-47 i pištolj Makarov, ali bez spremnika streljiva. 'Nije uopće pripremio ikakvu obranu, nije se namjeravao boriti', piše Owen.

U knjizi se ističe i kako je o napadu izneseno puno pogrešnih informacija. Također, Owen navodi da se specijalci nisu našli na udaru vatre kad su ulazili u kompleks, da nije bilo 40-minutne borbe i da Bin Laden apsolutno 'nije imao vremena pogledati nas u oči'.

Glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor nije želio komentirati neslaganja između sadržaja iznesenog u knjizi i službene verzije događaja, a vojni dužnosnici upozoravaju da izdavač nije dao knjigu Pentagonu na provjeru da li sadrži povjerljive informacije, što je uoubičajeni postupak u takvim situacijama i da bi moglo doći do tužbi ako sadržaj knjige na bilo koji način ugrožava nacionalnu sigurnost.

Sve to strahovito je povećalo interes za knjigom, koja je zbog broja narudžbi došla na vrh popisa bestselera na Amazonu i kod drugih prodavača, zbog čega je planirano puštanje u prodaju ubrzano za tjedan dana - s 11. rujna na 4. rujna. (Hina)

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene