Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske katastrofe

Klimatske promjene prijete prehrambenoj sigurnosti na Pacifiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrijavanje oceana, tropski uragani, poplave i suše mogle bi imati razoran učinak na prehrambenu sigurnost otoka u Tihom oceanu, upozoravaUN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO).

U izvješću o klimatskim promjenama i prehrambenoj sigurnosti u otočnim zemljama na Pacifiku predviđa se 'pad prehrambene sigurnosti' u tim zemljama, kaže visoki dužnosnik FAO-a Alexander Mueller.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

'Zemlje će morati procijeniti osjetljivost svojih prehrambenih sustava i način na koji mogu prilagoditi poljoprivredu, šumarstvo i ribolov budućim klimatskim katastrofama. Treba djelovati bez odgađanja', dodao je on, kako piše u priopćenju specijalizirane agencije čije je sjedište u Rimu.

'Povećanje obalnih poplava, salinizacije i erozije zbog podizanja razine mora i ljudskih aktivnosti moglo bi zagaditi i smanjiti obradive poljoprivredne površine i, na taj način, zaprijetiti prehrambenoj sigurnosti kućanstava i zajednica', ističe se u izvješću.

'Predviđeni porast razine oceana i očekivane promjene njihove površinske temperature vrlo bi izgledno mogle dovesti do smanjene produktivnosti ribolova i prehrambene sigurnosti', nastavlja se u dokumentu.

'Prilagođavanje klimatskim promjenama u politici, strategiji, programima i nacionalnim proračunima vezanima uz poljoprivredu, šume i ribolov, trebalo bi postati apsolutan prioritet', istaknuo je Mueller.

'Nacije koje su se odlučile za sustav uzgoja jedne kulture morat će procijeniti svoj potencijal prehrambene sigurnosti. Sad se uviđa da će sa scenarijem klimatskih promjena sustavi raznolikih kultura postići bolje rezultate', zaključuje se u izvješću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene