Marihuana, ilustracija (Foto: AFP)
Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

U Libanonu bi po svemu sudeći uskoro moglo biti legalizirano uzgajanje marihuane za medicinske svrhe.


Tamošnja Vlada planira potrošiti 1.4 milijuna dolara tijekom idućih pola godine kako bi istražila sve oko ove ideje. Proizvodnja bi bila namijenjena onim državama gdje je dozvoljena priprema lijekova od sastojaka marihuane.

Vezani članci Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Objavljeno koliko će zaraditi i ljudi zaposliti države koje do 2021. legaliziraju marihuanu

Predsjednik parlamenta Nabih Berry i još nekoliko libanonskih političkih stranaka navodno nemaju ništa protiv ovoga jer smatraju da će legalizacija kanabisa pomoći zemlji da izbjegne sadašnju recesiju. Naime, Libanon je trenutno na trećem mjestu u svijetu s vanjskim dugom od čak 154 posto BDP-a. Prije rata u susjednoj Siriji imali su gospodarski rast od devet posto godišnje koji je sada pao na svega dva posto.

Mnoge je iznenadila ova vijest s obzirom da se radi o islamskoj zemlji Bliskog istoka. Malo je poznato da tradicija proizvodnje kanabisa na ovom području seže još iz razdoblja Otomanskog carstva. Svoj je vrhunac doživjela za vrijeme građanskog rata koji je u Libanonu trajao od 1975. do 1990. godine.

Na uzgoj marihuane utječu i sve učestalija sušna razdoblja koja prijete da veći dio ove zemlje pretvore doslovno u pustinju. Neki poljoprivrednici već godinama proizvode samo gubitke pa im nije preostalo ništa drugo nego da se okrenu uzgoju kanabisa. Zbog klimatskih promjena i slabih kontrola vojske i policije kao posljedice rata u Siriji, proizvodnja kanabisa stalno raste. Za njegovu njegu nije potrebno puno vode i pesticida. Pretpostavlja se da kilogram stoji između 300 i 400 dolara.

"Ovo je biljka sreće. Jedan moj prijatelj kad je puši kaže da mu supruga postaje princeza, svijet sija, a život je u tim trenucima naprosto lijep", rekao je jedan Libanonac za CNN.