Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prvi je put stavilo klimatske promjene na dnevni red i upozorilo da globalno zagrijavanje može postati katalizator novih sukoba diljem svijeta.


Vijeće je priopćilo da će krajem mjeseca održati sastanak na visokoj razini o tome kako klimatske promjene mogu zaprijetiti međunarodnoj sigurnosti.

Vezani članci Potpuna promjena Uzele tijelo u svoje ruke i oblikovale ga u savršene figure, pogledajte rezultate njihova truda Slika nije dostupna Arktik za 30 godina ostaje bez leda!?

"Tradicionalni povodi sukoba vjerojatno će biti pojačani utjecajem klimatskih promjena", rekao je u četvrtak britanski veleposlanik pri UN-u Emyr Jones Parry, predsjednik Vijeća sigurnosti.

Jones Parry očekuje da se dogodine, vjerojatno u rujnu, održi i summit o klimatskim promjenama.

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett predsjedat će sjednicom 17. travnja, a pozvala je i 14 drugih članica Vijeća da pošalju ministre. Ne očekuje se da će nakon prvoga takvog sastanka biti izdana kakva izjava ili donesena rezolucija.

Prošli je mjesec jedno međunarodno znanstveno tijelo predstavilo Ujedinjenim narodima detaljan plan borbe protiv klimatskih promjena i upozorilo da bi nedjelovanje moglo stvoriti turbulentno 21. stoljeće prepuno vremenskih ekstrema, širenja suše i bolesti, povećanja oceana
i prognaništva obalnog stanovništva.

Diplomati će se ovaj tjedan u Bruxellesu sastati sa znanstvenicima i prihvatiti tu studiju koja će pružiti smjernice političarima u idućim desetljećima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju