Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Kladili smo se tko će uspjeti izvući riječ od šutljivog Choa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Student koji je u ponedjeljak ubio 32 kolega i profesora a na kraju i sebe, na Tehničkom sveučilištu Virginije, krajem 2005. godine nekoliko je puta bio prijavljen sveučilišnoj policiji zbog uznemiravanja studentica.

Pritom je bio i upućen na promatranje u psihijatrijsku ustanovu zbog suicidalnosti, objavila je policija.

Pročitajte i ovo Češka specijalna policija Prate online aktivnosti Pojavili se imitatori inspirirani Kozakovim stravičnim činom: Češka policija munjevito reagirala David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla"

Cho Seung-Hui (23), kojeg su kolege i profesori opisali kao
usamljenika, čudaka i depresivca, u studenome i prosincu 2005. prijavljen je policiji zbog uznemiravanja dviju studentica telefonom, e-mail porukama i praćenjem, rekao je šef policije u kampusu Virginia Techa, Wendell Flinchum, na konferenciji za novinare. 

Rekao je i kako studentice nisu podnijele tužbe protiv njega te da nijedna od njih nije među žrtvama masakra.

Tijekom drugom incidenta, policija je primila poziv Choovog
poznanika koji je bio zabrinut zbog njegovih samoubilačkih nakana nakon što se vratio s policijskog ispitivanja. 

Cho je 13. prosinca 2005. odveden u psihijatrijsku ustanovu izvan sveučilišta, rekao je Flinchum.

Njegovi nalazi iz psihijatrijske ustanove, koji su tajni, upućeni
su vlastima sveučilišta, rekao je šef policije i dodao da policiji
nije poznat nikakav drugi incident u koji je bio umiješan Cho do masakra koji je izvršio u ponedjeljak, a koji se smatra najtežim pojedinačnim ubilačkim pohodom u modernoj povijesti SAD-a. 

Policija u sobi pronašla lokot sa šifrom za ulaz u zgradu Norris Hall

Policija je u utorak pretražila Choovu sobu u studentskom domu i, među ostalim, pronašla lanac i lokot sa šifrom kakav je koristio da zatvori ulaz u zgradu Norris Hall u kojoj je ubio 30 ljudi, zatim nož na sklapanje, dva kompjutora, dodatne hard diskove, dokumente, knjige, bilježnice, digitalnu kameru i električni alat.

Choovi kolege i profesori u srijedu su, govoreći za američke
televizije i druge medije, opisali masovnog ubojicu kao iznimno sramežljivog, zatvorenog, gotovo autističnog mladića, koji je uvijek odvraćao pogled, zurio u pod i nije odzdravljao na pozdrav, rijetko bi izustio koju riječ a na konzultacijama s profesorima nije skidao sunčane naočale.

Jedan od studenata je ispričao za CNN da su se on i kolege međusobno kladili po 10 dolara, tko će uspjeti izvući riječ od šutljivog Choa.

Njegovi sustanari Joseph Aust i Karan Grewal kazali su da je njegovo bizarno ponašanje postalo još čudnije posljednjih tjedana.

Grewal je rekao da je noć uoči masakra učio do jutra i da je u 5 sati vidio Choa. 

"Nije me gledao u oči. Stara stvar. Ostavio sam ga samoga", rekao je Grewal za CNN, dodajući kako kod njega nikada nije vidio oružje.

Profesorica poezije na Choovu studiju engleskog jezika, Nikki
Giovanni, izjavila je za ABC News da je bilo nešto "zastrašujuće" u poeziji koju je pisao i nešto "opako" u njemu kao osobi. Ona je krajem 2005. tražila da Cho bude uklonjen s njezina kolegija.

Guverner Virginije, Tim Kaine, u srijedu je posjetio 14 ranjenih osoba koje se nalaze u bolnicama u Blacksburgu, te objavio da je većina njih dobro i da će uskoro izaći iz bolnice. 

Kako je priopćeno, jedna od ranjenih osoba još je u kritičnom stanju, a drugi koji su teže ranjeni su stabilno.

Guverner Kaine naložio je osnivanje povjerenstva koje će provesti istragu o postupanju uprave sveučilišta i policije u vrijeme tragičnih zbivanja u ponedjeljak ujutro.

U srijedu se ne smiriju kritike na račun neodlučnosti odgovornih za sigurnost sveučilišta, jer nakon prvog incidenta u 7.15 ujutro, kada je Cho ubio dvije osobe u studentskom domu, nisu otkazali nastavu i zatvorili sveučilište, već su samo e-mailom pozvali studente na oprez.

Gotovo dva sata kasnije, oko 9:30, Cho Seung-Hui je ušao u zgradu Građevinskog fakulteta Norris Hall, zatvorio ulazna vrata lancem te zatim u četiri učionice i na stubištu ubio 30 osoba i sebe, a više od 25 ranio.

Bio je naoružan s dva poluatomatska pištolja - Glock 19 od 9mm i Walther P22, od 22mm, te dodatnim streljivom. 

Oružje je legalno kupio, za što je po zakonu u Virginiji dovoljno imati dva identifikacijska dokumenta i čist kriminalni dosije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene