Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija srca

Kirurzi spasili život djevojčici 'smrzavanjem na smrt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala Samaa Zohir bila je 'smrznuta i mrtva' više od 20 minuta tijekom operacije u kojoj je spašen život.

Samaa je rođena s krivo povezanim krvnim žilama sa srcem. Kako bi ispravili tu fatalnu komplikaciju u njezinom organizmu, liječnici su joj trebali zaustaviti srce, a prije toga su je smrznuli do točke smrti.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno KBC Split Afera u u splitskom KBC-u "Je li normalno da se starijeg liječnika tijekom operacije radi budalom?": Bivši zaposlenik splitske bolnice, poznati kirurg, komentirao pozadinu skandala

Operacija je održana u londonskoj Great Ormond Street Hospital, a srce mjesec dana stare Samaae bilo je manje od loptice za golf. Liječnici su oko njezine glave postavili vrećice s ledom i na taj joj način spustili temperaturu s normalnih 37 na 18 Celzijevih stupnjeva, koristeći stroj za zaobilazak srca i pluća. Zatim su joj pomoću lijeka zaustavili srce i isključili stroj. Tijelo joj je skoro u potpunosti bilo bez krvi, a ona klinički mrtva, piše Daily Mail.

Nakon 23 minute kirurzi na čelu s Tain-Yen Hsioaom povratili su je u život. Kako bi se spriječilo trajno oštećenje mozga ili unutarnjih organa, liječnici su imali 50 minuta na raspolaganju. Onda su je ponovno priključili na stroj, koji je u njezin organizam vratio toplu krv. Nakon što se temperatura vratila na 37 stupnjeva, srce je samo od sebe počelo kucati.

>> Obavljena prva operacija oboljelog od epilepsije

'Kad je otvorila oči, bila sam presretna. Prije ju je umaralo plakanje, a sada je zdrava djevojčica koja voli hranu i igru sa svojim igračkama', rekla je 30-godišnja majka Roosina Ahmed. Oči je otvorila tek dva dana nakon operacije, a kući je puštena nakon 18 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene