Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao SAD

Kineski predsjednik: Globalna ekonomija se poboljšala, ali su se i rizici povećali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je na međunarodnom skupu u utorak da su se, unatoč tome što se globalna ekonomija poboljšala, faktori rizika također povećali.

Obraćajući se prisutnima na skupu "Dijalog tržišta i zemalja u razvoju" Xi je kritizirao nedavno izražen otpor Sjedinjenih Država međunarodnim sporazumima - uključujući i pariškom klimatskom sporazumu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velike razlike Objavljeno tko su najmoćnije zemlje svijeta: Pogledajte tko je i zašto na samom vrhu Predsjednik HGK Luka Burilović i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik gospodarske komore o suradnji s Kinezima: "Mi smo otvoreni za biznis sa svima, a možda i zažmirimo na neke stvari"

On je istaknuo da su tržišta u razvoju primarni motor globalna rasta te da takve zemlje moraju blisko surađivati na izgradnji otvorene ekonomije.

Čelnici država BRICS-a i ostalih zemalja u razvoju sastali su se u Xiamenu na jugoistoku Kine.

"Nedavno se svjetska ekonomija okrenula nabolje. Međunarodna trgovina i ulaganja su se povećali", rekao je Xi. "Istodobno, moramo primijetiti da su se također povećali i rizik kao i nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji", dodao je.

Kina je iskoristila skup zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indija, Kine i Južnofričke Republike - i ostalih ekonomija u razvoju da naglasi potrebu promicanja tržišne liberalizacije i otvorene ekonomije.

Summit je također Kini posljednja šansa da se postavi kao bedem globalizaciji suočena s agendom američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prije svega". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene