Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaoštravanje odnosa

Kinezi traže od SAD-a povlačenje odluke o zatvaranju veleposlanstva u Houstonu: "Sigurno ćemo reagirati čvrstim protumjerama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu dio je pokušaja vlade Sjedinjenih Država da okrivi Peking za američke neuspjehe uoči predsjedničkih izbora u studenom, tvrde kineski državni mediji u uvodnicima objavljenima u četvrtak.

Sjedinjene Države priopćile su u srijedu da su dale Kini 72 sata da zatvori konzulat "radi zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka Amerikanaca".

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao "političku provokaciju" i pozvalo Washington da "odmah povuče" odluku. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying napisala je na Twitteru da će Kina "sigurno reagirati čvrstim protumjerama".

Službeni časopis na engleskom jeziku China Daily opisao je taj potez kao "novi gambit u nastojanju američke administracije da Kinu predstavi kao zlonamjernog aktera na svjetskoj sceni i tako je isključi iz međunarodne zajednice". "Ovaj potez pokazuje da zaostajanje za protivnikom u anketama za predsjedničke izbore ... sve više prate pokušaji američkog čelnika da prikaže Kinu kao nositelja zla", dodaje se.

Optužili američkog predsjednika

Global Times, tabloid na engleskom jeziku, također je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa i napisao da "predsjednički izbori u studenom izluđuju Washington".

U izjavi objavljenoj u četvrtak ujutro kinesko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Sjedinjene Države za "neutemeljene izmišljotine" o postupcima kineskih diplomatskih misija i pozvalo ih da "odmah ponište pogrešnu odluku". "Vrijeme je da stanete na kočnice i vratite se u pravom smjeru!", veleposlanstvo je zasebno objavilo na svom službenom računu na Twitteru.

Prema podnescima američkog suda, Federalni istražni biro tvrdi da je kineski istraživač optužen za prijevare s vizama i prikrivanje veza s vojskom sada zatvoren u kineskom konzulatu u San Franciscu. Ostali kineski istraživači s američkih sveučilišta također su uhićeni zbog prijevara s vizama.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene