Pas i mačka
Pas i mačka Foto: Getty Images

Tehnološko središte Šenžen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom koronavirusa.


Gradske vlasti u kineskom gradu Šenženu sastavile su popis mesa koje je dopušteno jesti, a ono uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove. Zabranit će konzumaciju pasa i mačaka.

Vezani članci Mačka Veterinarska stanica Križevci izgubila mačka dok je bio na čuvanju, pa mora vlasnici platiti više od 16.000 kn Kućni ljubimci zahtjevaju mnogo pažnje i ljubavi Sretna mačka, sretan vlasnik: Evo zašto je bitno sterilizirati kućnog ljubimca

"Zabrana konzumacije divljih životinja uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije", priopćile su vlasti.

Znanstvenici sumnjaju da se novi virus prenio sa životinje na čovjeka. Prve osobe kojima je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei, gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Kućni ljubimci

Gradske vlasti kategorizirale su pse i mačke kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine.

Zabrana konzumacije psećeg i mačjeg mesa u Šenženu bit će "iznimno pozdravljena", rekao je Peter Li iz skupine za zaštitu životinja Humane Society International. "Iako je trgovina divljim životinjama u Šenženu mala u usporedbi s ostatkom pokrajine, Šenžen je velik grad i veći od Wuhana, pa će to biti vrlo značajno i moglo bi izazvati domino-efekt u drugim gradovima", kaže Li.

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima više od 2000 vrsta zaštićenih divljih životinja. Prijedlog Šenžena uslijedio je nakon odluke središnje vlade u ponedjeljak o trenutačnoj zabrani trgovine i konzumacije divljih životinja. (Hina)