Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To je zahtjev civilizacije''

Više neće biti hrana, nego kućni ljubimci: Kineski grad zabranjuje konzumaciju pasa i mačaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnološko središte Šenžen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom koronavirusa.

Gradske vlasti u kineskom gradu Šenženu sastavile su popis mesa koje je dopušteno jesti, a ono uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove. Zabranit će konzumaciju pasa i mačaka.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Arhivska fotografija (Foto: Thinkstock) Cilj smanjenje lutalica Karlovac: Uvedena obveza sterilizacije pasa i mačaka, svi vlasnici će to morati učiniti

"Zabrana konzumacije divljih životinja uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije", priopćile su vlasti.

Znanstvenici sumnjaju da se novi virus prenio sa životinje na čovjeka. Prve osobe kojima je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei, gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Kućni ljubimci

Gradske vlasti kategorizirale su pse i mačke kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine.

Zabrana konzumacije psećeg i mačjeg mesa u Šenženu bit će "iznimno pozdravljena", rekao je Peter Li iz skupine za zaštitu životinja Humane Society International. "Iako je trgovina divljim životinjama u Šenženu mala u usporedbi s ostatkom pokrajine, Šenžen je velik grad i veći od Wuhana, pa će to biti vrlo značajno i moglo bi izazvati domino-efekt u drugim gradovima", kaže Li.

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima više od 2000 vrsta zaštićenih divljih životinja. Prijedlog Šenžena uslijedio je nakon odluke središnje vlade u ponedjeljak o trenutačnoj zabrani trgovine i konzumacije divljih životinja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene