Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 90 tibetskih redovnika uhićeno je ili su se sami predali policiji u gradu na sjeverozapadu Kine u kojemu živi velika tibetanska zajednica, nakon što je više stotina ljudi napalo kinesku policijsku postaju, javlja agencija Nova Kina.


'Policija je uhitila šest osoba koje su sudjelovale u napadu, a 89 su se same predale policiji', piše agencija Nova Kina. 'Od 95 uhićenih svi su, osim dviju osoba, redovnici iz samostana Ragya', nadomak grada Gyali u kojemu se dogodio napad, dodaje agencija. Napadači bili 'razočarani glasinama o smrti Zhaxija Sangwua' koji je pobjegao iz policijske postaje, kamo je priveden u petak jer je 'zagovarao neovisnost Tibeta'.

Vezani članci Ilustracija Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima Silovanje, ilustracija (Davor Javorović/PIXSELL) Opirala se i tražila pomoć, a oni tvrde da je sve bilo sporazumno? Dvojici Imoćana osumnjičenih za silovanje određen istražni zatvor

Tibetski radio u egzilu Voice of Tibet javio je da je Zhaxi Sangwu ili Tashi Sangpo (28), redovnik iz samostana Ragya, bježeći iz pritvora počinio samoubojstvo skočivši u rijeku. Policija je uhitila Sangwua pošto su u njegovoj sobi pronašli tibetsku zastavu i političke letke, objavio je internetski portal sklon tibetskoj neovisnosti Phayul.com. Ovo je prva velika pobuna o kojoj su izvijestili mediji nakon 10. ožujka, kada je obilježena 50. obljetnica ustanka iz 1959. koji je kineska vlast ugušila u krvi i nakon kojega je Dalaj lama morao otići u progonstvo.