Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska vojska u petak započinje trodnevne vježbe s pravim streljivom u području Tajvanskog prolaza, izvijestila je vlada u priopćenju objavljenom uz upozorenje trgovačkim brodovima da plove što dalje od tog područja.


Samoproglašeni Tajvan Kina smatra vlastitom pokrajinom i nikad nije odustala od mogućnosti korištenja sile kako bi demokratski otok vratila pod svoje okrilje. Poražene nacionalističke snage povukle su se na Tajvan nakon što su izgubile građanski rat s komunistima 1949.

Vezani članci Slika nije dostupna KINEZI OTVORENO ZAPRIJETILI 'Ako je cilj SAD-a zaustaviti nas, onda je rat neizbježan' Slika nije dostupna U svibnju prve zajedničke vojne vježbe Kine i Rusije

Međusobni odnosi poboljšani su otkad je predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou, koji je potpisao brojne gospodarske sporazume i sporazume o trgovini s Kinom, no kineska strana i dalje je vrlo oprezna.

Kineski predsjednik najavio smanjivanje vojske, vojni mimohod u Pekingu

U kratkome priopćenju objavljenom u četvrtak kineska Pomorska uprava za sigurnost objavila je koordinate plovidbe blizu kineske luke Quanzhou gdje će se održati vježbe koje će završiti u nedjelju. Nisu objavljene pojedinosti.

Tajvansko ministarstvo obrane tvrdi da je riječ o rutinskim godišnjim vježbama.

Quanzhou se nalazi između dviju manjih grupa otoka Kinmen i Wu-chiu pod kontrolom Tajvana od 1949. Druga grupa otoka Matsu smještena je blizu kineskoga grada Fuzhoua. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook