Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska vojska jako pazi da ne prizna kako gradi drugi nosač aviona ali je ta tajna ponovno nakratko otkrivena objavom da je jedna tvrtka pobijedila na natječaju za opremanje budućeg ratnog plovila.


Proizvođač kablova Jiangsu Shangshang "dobio je ugovor za drugi kineski nosač aviona", objavio je tijekom vikenda dnevnik Changzhou, preuzimajući informaciju također objavljenu na službenoj stranici mikroblogova tog grada.

Vezani članci Slika nije dostupna NAPETOST NE JENJAVA: Hoće li se razriješiti razmirice na Dalekom istoku?! Slika nije dostupna RASTU NAPETOSTI: U posljednji trenutak izbjegnut sudar ratnih brodova

Oba priopćenja su izbrisana ali nedovoljno brzo. Vijest su preuzele kineske društvene mreže jer je brojni korisnici interneta smatraju prvom ozbiljnom potvrdom o gradnji drugog nosača aviona o kojemu kruže glasine.

Prvi kineski nosač aviona Liaoning, u aktivnoj upotrebi od rujna 2012., napravljen je od nedovršenog plovila koji je Ukrajina prodala Kini 1998.

Za drugi nosač aviona Narodna oslobodilačka vojska želi 100-postotnu nacionalnu proizvodnju.

'Ne, toliki ured ne možete imati'

Tajnu je već u nekoliko navrata odao tajnik Komunističke stranke pokrajine Liaoning, Wang Min, koji je u siječnju 2014. govorio o gradnji u svojoj pokrajini. Njegove riječi, koje nisu blile namijenjene javnosti, prenijele su informativne stranice.

Visoki kineski vojni dužnosnici također su progovorili o namjeri Pekinga da nabavi nekoliko nosača aviona, ne navodeći detalje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook