Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je, kao najveći američki kreditor, pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi se izbjegla dužnička kriza i pad Amerike niz 'fiskalnu liticu'.


Kina je pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi izbjegli dužničku krizu i osigurali sigurnost kineskih investicija, dok se približava rok američkom Kongresu da poveća limit za zaduženje ili će se država suočiti sa situacijom da ne može otplaćivati dugove, piše VOA.

>> Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Vezani članci Opća bolnica Zabok Imaju zalihe za još dva tjedna: Veledrogerije obustavile isporuku lijekova još jednoj bolnici Ivan Klobučar, Oktal Pharma Šef Oktal Pharme: "Što ako nekome hitno bude trebao lijek? Onda ga neće dobiti. To napokon treba reći javno"

Pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao je kazao da je 'prirodno' što je ta država zabrinuta za razvoj događaja oko 'fiskalne litice' u SAD-u. Kina je najveći američki kreditor, a 17. listopada je rok za SAD da podigne razinu najvećeg mogućeg zaduženja.

'SAD jasno razumije naše strahovanje Kine u vezi fiskalne litice', kazao je Zhu u Pekingu te dodao kako Peking i Washington razgovaraju o ovoj temi.

'Tražimo da SAD ozbiljno poduzme korake kako bi pravovremeno, odnosno do 17. listopada, riješili političke probleme oko podizanja limita zaduživanja i spriječili situaciju da SAD ne može uredno vraćati dugove, kako bi se zajamčila sigurnost kineskih ulaganja u SAD-u i globalni gospodarski oporavak', rekao je zamjenik ministra financija te dodao kako je to odgovornost SAD-a.

'Nadamo se da je SAD naučila lekciju iz prošlosti', rekao je Zhu misleći na snižavanje savršenog kreditnog rejtinga zbog slične situacije 2011. godine. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook