Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Broj stanovnika u Kini, zemlji s najvećim brojem ljudi, lani je prvi put pao u posljednjih barem 70 godina, misle stručnjaci, unatoč odustajanju od politike jednog djeteta.


Iako će službeni podaci biti poznati do kraja siječnja, stručnjak Yi Fuxian, istraživač koji radi u Sjedinjenim Državama, na sveučilištu Wisconsin-Madison, već sada ocjenjuje da je lani broj stanovnika u Kini pao za 1,27 milijuna.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija WHO će u sljedeća dva tjedna odlučiti o dva cjepiva koja Kinezi koriste u milijunskim dozama Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galopirajuće izumiranje Hrvatske: I dosad alarmantni podaci o broju rođenih i umrlih upravo su postali – još gori

To nije puno u odnosu na njihov ukupan broj, 1,39 milijarda, ali se događa prvi put u povijesti Narodne Republike Kine utemeljene 1949. godine.

Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Ce Tunga, Kina je krajem 70-ih godina prošloga stoljeća počela provoditi politiku jednog djeteta, koju su često kritizirali zbog okrutnosti.

No zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim obiteljima da mogu imati dvoje djece. Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete.

Posljedica je toga da je broj rođenih pao lani za 2,5 milijuna, rekao je Fuxian, premda je u Pekingu u 2018. bio predviđen porast od 790.000 rođenih, a 10,31 milijuna na nacionalnoj razini.

Loše demografske brojke za Kinu

Istodobno je broj umrlih porastao za 11,58 milijuna, ocijenio je istraživač koji se u svojim izračunima oslanja na lokalnu statistiku.

Prošla godina bila je "povijesna prekretnica za kinesko stanovništvo", rekao je za AFP, napomenuvši da je taj trend možda "nepovratan", s obzirom na pad broja žena u fertilnoj dobi.

"Broj stanovnika u Kini počeo je padati prvi put nakon 1949.", upozorio je.

Istraživanje Yi Fuxiana bit će dio studije na kojoj je surađivao s ekonomisticom Su Jian s pekinškog sveučilišta i koja se temelji na podacima Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo.

Po procjeni vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi se do 2050. popeti na 487 milijuna, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milijun ili 17,3 posto stanovništva.

Očekuje se da će broj žena u fertilnoj dobi pasti za više od 39 posto u idućih deset godina, misli He Yafu, neovisni demograf koji ocjenjuje da su procjene profesora Yija realne.

Potonji, koji odavno kritizira politiku jednog djeteta, poziva kinesku vladu da ukine ograničenje od dvoje djece po obitelji i da potiče rađanje produljenjem rodiljnog dopusta i poreznim olakšicama.

Ne bude li komunistički režim brzo reagirao, "kriza zbog starenja stanovništva bit će gora nego u Japanu, a gospodarski izgledi još lošiji", upozorio je. (Hina)