Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne možemo ostati indiferentni'

Kina se protivi 'pogrešnim postupcima' Europskog parlamenta, prijeti protumjerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinu je, među ostalim, razljutila činjenica da je tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama govorio pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Kina je izrazila ljutnju u ponedjeljak i zaprijetila protumjerama nakon što je tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama govorio pred Europskim parlamentom u Strasbourgu i razgovarao s predsjednikom EP-a Martinom Schulzom.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Na osamdesetogodišnjeg svećenika i dobitnika Nobelove nagrade Kina gleda kao na separatista, iako on kaže da traži osnovnu autonomiju za svoju himalajsku domovinu, koju su komunističke kineske snage "miroljubivo oslobodile" 1950.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je da Europski parlament i Schultz ignoriraju kinesko "jako protivljenje" u vezi sa susretom s Dalaj-lamom.

"Kina se odlučno protivi pogrešnim postupcima Europskog parlamenta", rekao je Lu na dnevnoj novinskoj konferenciji dodajući da ustrajanje njegovih čelnika na zauzimanju pogrešnog stajališta šteti temeljnim interesima Kine.

"Kina apsolutno ne može ostati indiferentna i mi ćemo učiniti pravilan izbor u skladu sa svojom prosudbom situacije", dodao je ne navodeći što će Kina učiniti.

Velika većina stranih čelnika nije voljna sastati se s Dalaj-lamom ovih dana, bojeći se da će to izazvati reakcije Kine, druge po veličini ekonomije svijeta.

Kineski duhovni vođa prošli tjedan je rekao u Europskom parlamentu da se nada da će tibetansko pitanje biti riješeno, no pozvao je svijet i pogotovo Europsku uniju da se ne suzdrže od kritike Pekinga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene