Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski je sud u četvrtak, nakon razmotrene žalbe optuženika, potvrdio kaznu od 11 godina zatvora zbog 'subverzivnih aktivnosti' disidentskom čelniku Liu Xiaobou, izvijestili su njegovi odvjetnici.


Liua (54) je 24. prosinca prošle godine sud u Pekingu osudio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 11 godina, pod optužnicom koja ga tereti za 'subverzivne aktivnosti protiv države', uz objašnjenje da je jedan od autora 'Povelje 08', dokumenta kojim se traži demokratska Kina. Na presudu su njegovi odvjetnici uložili žalbu. Liu je pisac i bivši sveučilišni profesor, a zatvaran je bio i tijekom gušenja demokratskog pokreta na Tiannanmenu u lipnju 1989.

Uhićen je u prosincu 2008., nedugo nakon objavljivanja 'Povelje 08', dokumenta inspiriranog 'Poveljom 77' čehoslovačkih disidenata iz 1977. godine. (Hina)

Vezani članci Ana Brnabić Srbijanska premijerka Brnabić napala Haški sud i najavila "povijesno" obraćanje predsjednika Vučića Serge Brammertz (Foto: UNTV) Brammertz zadovoljan odlukom: "Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti"