Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje kineske moći

Kina poručila SAD-u: Poštujte naše interese u Aziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u utorak pozvala Sjedinjene Države da poštuje njezine interese azijsko-pacifičkoj u regiji u trenutku kad Washington nastoji ondje povećati svoj utjecaj, posebice kako bi osujetio teritorijalne ambicije Pekinga.

Prijepori oko pomorskog razgraničenja Kine i Japana, J. Koreje, Filipina i Vijetnama povećali su se zadnjih godina zbog eksploatiranja izvora ugljikovodika ili ribolova u Južnokineskom moru.

Suočene s jačanjem kineske moći i vojnim potencijalom, brojne zemlje iz te regije nastoje ojačati veze sa SAD-om.

'Spremni smo raditi sa SAD-om i drugim zemljama u regiji na osiguravanju boljeg razvoja i više stabilnosti u njoj', izjavio je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi na konferenciji za tisak. 'Istodobno nadamo se da će SAD poštivati temeljne interese Kine u toj zoni', dodao je šef kineske diplomacije. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Buđenje petog azijskog tigra Kome će se prikloniti azijski div koji izlazi iz kineske sjene i može odlučiti sudbinu svijeta? Slika nije dostupna Danima nemaju hrane i pitke vode Milijuni ljudi pogođeni katastrofom: Više od 1200 mrtvih u poplavama u južnoj Aziji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene