Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peking negira odgovornost za neovlaštene ulaze u Googleove račune elektronske pošte, među kojima su i adrese dužosnika američke vlasti, kineskih aktivista i novinara, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.


'Prebacivanje odgovornosti na Kinu je neprihvatljivo', izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei. 'Navodna poruka u kojoj se tvrdi da kineska vlada podržava informatičke napade je proizvoljna', ocijenio je Hong. Haker koji je najvjerojatnije stacioniran u Kini pokušao je provaliti u stotine Googleovih računa elektronske pošte, među kojima su i adrese dužosnika američke vlasti, kineskih aktivista i novinara, izvijestila je u srijedu ta internetska kompanija.

Nepoznati počinitelj, za kojega se pretpostavlja da je iz kineskog grada Jinana u provinciji Shandongu, nedavno je pokušao upasti u elektronsku poštu kradući lozinke, no Google je otkrio i onemogućio ga u toj namjeri, izvijestila je najveća tvrtka za pretraživanje weba na svom službenom blogu. U toj kompaniji ističu da je haker do korisničkih podataka, odnosno privatnih lozinki, došao prijevarom, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu. Naglašavaju da preuzimanje adresa nije bilo rezulat sigurnosnih problema u Googleu te da njihovi unutarnji sustavi nisu zahvaćeni upadom.

Meta hakerskog upada bile su privatne Gmail adrese stotina korisnika, među kojima su viši američki državni dužnosnici, kineski politički aktivisti, dužnosnici nekoliko azijskih zemalja među kojima je i Južna Koreja, vojno osoblje i novinari. Međutim, Google u svom priopćenju nije doveo kinesku vladu u vezu s tim incidentom.

Google je prošle godine bio u dugom sukobu sa službenim Pekingom. Nakon što više nije mogao trpjeti cenzuru u Kini i hakerske napade iz te zemlje, Google je u ožujku odlučila ne cenzurirati svoju stranicu na kineskom te ju je premjestila u Hong Kong. Kina je negirala svaku odgovornost za hakiranje Googlea, ocjenjujući optužbe protiv Pekinga 'neutemeljenima'. (HIna)

Vezani članci Ljupka Gojić Mikić (Foto: Instagram) Slavnu hrvatsku ljepoticu razbjesnio račun koji je njezina prijateljica platila u Zagrebu: "Mi smo sramota!" Astronomski račun bivšeg britanskog boksača u restoranu u Grčkoj (Foto: @rickyhitmanhatton/Instagram) Slučajno naručio najskuplji odrezak na svijetu: "Probudio sam se u lokvi suza, koje sam ja pohlepno g***o"