Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je u svemir poslala svoje najnovije čudo tehnologije - satelit zvan 'Lutajući zmaj'.


Dok vlasti u Pekingu tvrde kako je njegov primarni zadatak čišćenje otpada, Amerikanci već strahuju kako je riječ o moćnom oružju koje vreba potencijalne mete. Kina, naime, velika sredstva ulaže u vojnu tehnologiju te postiže zavidan napredak na tom polju pa SAD napeto prate svaki nihov potez.

'Lutajući zmaj' lansiran je 25. lipnja iz južne provincije Hainan. Peking je objavio kako je njegov zadatak sakupljanje svemirskog otpada zaostalog od nekih drugih svemirskih letjelica i njegovo sigurnosno uklanjanje izvan Zemljine orbite.

Vezani članci Snimljen promotivni video o Hrvatskoj "Poljoprivreda duž puta svile: Okus Hrvatske": Pogledajte dokumentarac koji je Kina snimila o Hrvatskoj Pileće meso u trgovinama, ilustracija Pronašli koronavirus u zamrznutim pilećim krilcima: Uvezli ih iz jedne od najpogođenijih zemalja

Neosporna je činjenica da je svemirski otpad itekako opasan za misije u svemiru, a do incidenta je došlo i prošle godine kada su astronauti Međunarodne svemirske postaje zamalo stradali od ostataka nekog prastarog ruskog satelita. Srećom, u posljednjem je trenu skrenuo s putanje postaje pa je nesreća izbjegnuta.

'Kina se, kao jedna ozbiljna i velika država, uključila u čišćenje i kontrolu svemirskog otpada', napisao je Tang Yagang, znanstvenik Kineske svemirske agencije koja je konstruirala i lansirala 'Lutajućeg zmaja'.

Ipak, ono što je Amerikancima zapelo za oko je specifičan dizajn kineskog satelita, prije svega njegova široka mogućnost manevriranja, a naročito njegova vrlo okretna robotička ruka koja može djelovati kao oružje, zumirati i rastavljati satelite drugih zemalja.

'Upravo zbog ovih moćnih karakteristika, 'Lutajući zmaj' može funkcionirati kao oružje, može zumirati i špijunirati satelite drugih zemalja, kao i same države. Nerealno je misliti da se sav svemirski otpad može ukloniti uz pomoć robota. Međutim, satelit s takvim mogućnostima može obavljati brojne druge zadatke', piše Daily Beast pozivajući se na 'anonimne izvore' iz Kineske svemirske agencije.