Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska televizija je kritizirala dogovor postignut u zadnji trenutak između predsjednika Baracka Obame i Kongresa o podizanju visine zaduženja nazivajući te pregovore 'političkim spektaklom', a ne temeljitim dogovorom.


Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer po američkom vremenu objavio je da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućuje SAD-u da izbjegne katastrofu nakon 2. kolovoza kada istječe rok ministarstva financija za dogovor nakon čega zemlji prijeti nelikvidnost i stečaj.

Obama je u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući najavio da bi prijedlog zakona trebao biti potvrđen 'idućih dana' i u Predstavničkom domu i u Senatu.

'Želim objaviti da su dužnosnici dviju stranaka u oba doma (Kongresa) postigli dogovor koji će smanjiti deficit i omogućiti izbjegavanje neplaćanja (financijskih obveza), što bi bilo pogubno za naše gospodarstvo', rekao je Barack Obama.

'Riječ je prije o svojevrsnom političkom spektaklu nego o temeljitom dogovoru', ocijenjeno je u programu kineske televizije.

Kineska vlada dosad nije službeno reagirala na informaciju o američkom dogovoru.

Sporazum, koji je Obama predstavio u nedjelju navečer nakon mukotrpnih pregovora, predviđa podizanje granice zaduživanja za najmanje 2.100 milijardi dolara, na 14.300 milijardi dolara.

Olakšanje, koje je zavladalo nakon postignutog dogovora, prvu je konkretnu posljedicu već imalo na tokijskoj burzi koja je odmah po objavi dobila 1,70 posto na vrijednosti.

Prema zadnjim informacijama iz svibnja 2011., Kina je najveći vjerovnik Sjedinjenih Država s oko 1.160 milijarda dolara obveznica ministarstva financija. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna Kissinger: Sukob SAD-a i Kine je neizbježan, Putin nije Hitler Slika nije dostupna Obama: Rusija ništa ne proizvodi, Zapad mora biti čvršći prema Kini