Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi podaci pokazuju kako je Kina preuzela drugo mjesto na listi najjačih svjetskih ekonomija. To je mjesto preuzela od Japana.


Taj preokret znači ne samo promjenu globalne vojne i financijske moći, već i način na koji će čak i automobili biti dizajnirani. Japan je svoju poziciju izgubio nakon gospodarskog pada i vrlo klimavog oporavka, prenosi APTN. Isti podaci govore i o tome kako će podatak o preuzimanju drugog mjesta ekonomske sile od Japana biti itekako vidljiv na kraju godine, kad se prikažu kompletne godišnje brojke.

Vezani članci Supermarket, ilustracija Hrvatska ima najveći gospodarski rast u cijelom EU, no u HUP-u kažu da ima jedan "ali"... Opskrba Čeka li i ostatak svijeta kaos kao na Otoku? Nije sve u Brexitu, noćna mora globalnog lanca opskrbe postat će još gora

Tome u prilog ide i podatak kako Kina godišnje raste za 10 posto, dok Japan i njegova ekonomija rastu tek posto. Kineski ukupni BDP za drugi kvartal ove godine iznosi 1,335 bilijun američkih dolara, a Kina je već postala najveći izvoznik, kupac automobila i proizvođač čelika. Sveukupno gledano, kineski utjecaj na globalnoj razini, u konstantnoj je uzlaznoj putanji. Sada, kad Japance gledaju kroz 'retrovizor', postavlja se pitanje kad će Kina preteći i same Sjedinjene Američke Države. Prema nekim procjenama Svjetske banke, to bi se moglo dogoditi već 2020. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju